Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis ca în baza unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor cu Covid 19, transmite Agerpres.

De altfel, aceasta propunere a fost anunțată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, încă de săptămâna trecută, considerată o variantă mai potrivită decât trecerea în formatul online în funcție de rata de infectare de 3 cazuri la mia de locuitori sau al gradului de vaccinare al cadrelor didactice de sub 60%, așa cum era prevăzut în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății aprobat în noiembrie 2021.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința din 13 ianuarie Hotărârea nr. 3 pentru: abilitarea Ministerului Educației și Ministerului Sănătății pentru modificarea Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii desfășurării cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe, în funcție de rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților Covid 19; scoaterea de la rezervele de stat a unsprezece construcții ușoare din elemente modulate, în vederea organizării unor puncte de triaj observațional/epidemiologic la unitățile spitalicești din județele Arad, Hunedoara, Teleorman și Timiș.

Potrivit Digi 24, școlile vor funcționa cu prezența fizică a elevilor în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților Covid 19 este de cel mult 75%. 

Dacă paturile Covid din spitale sunt ocupate mai mult de 75%, școlile din județul respectiv trec în sistem online, potrivit hotărârii adoptate de CNSU. Pentru a se redeschide școlile în aceste județe, gradul de ocupare a paturilor Covid în spitale trebuie să scadă sub 70%.

O noutate o reprezintă și numărul de cazuri de infectare dintr-o clasă pentru ca aceasta să treacă în formatul online. Astfel, curusrilor vor fi suspendate pentru o perioadă de 10 zile în momentul apariției a trei cazuri confirmate față de un singur caz cum era până acum.

Rafila: „Sunt un susținător al menținerii școlilor deschise”

Articolul precedentMarian Vanghelie, urmărit penal de DNA
Articolul următorMinistrul Energiei suspectează formarea unor carteluri pe piața furnizorilor de energie