Marian Vanghelie, urmărit penal de DNA

Un nou dosar legat de activitatea Economat Sector 5

Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5, este urmărit penal de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență, constituire de grup infracțional organizat și instigare la abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. În dosar sunt vizate alte 21 de persoane, funcționari sau directori în cadrul Primăriei Sectorului 5. Marian Vanghelie a fost dus joi la DNA, pentru audieri, după ce la locuinţa sa au avut loc percheziţii în cursul dimineţii.

Insolvența Economat Sector 5, aprobată de consilierii locali

Potrivit rechizitoriului DNA, procurorii îi acuză pe cei 22 de inculpați că ar fi efectuat achiziții nelegale,  supraevaluate, realizate de Economat Sector 5, societate care are ca unic asocial Consiliul Local Sector 5, iar prejudiciul estimat este în valoare totală de peste 256 de milioane de lei.

„În perioada 2016-2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat sector 5 S.R.L. și ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra directorului general, Petre Marian Leonard, în scopul determinării acestuia să efectueze achizițiile respective și să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare”, se arată în rechizitoriul DNA.

Marian Vanghelie, la data faptelor consilier local în CL Sector 5, este acuzat de trafic de influență în formă continuată (2 acte materiale), constituire a unui grup infracțional organizat și instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave; în timp ce Leonard Petre, la acel moment  era directorul general al Economat Sector 5, este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat, participație improprie în formă continuată (17 acte materiale) la abuz în serviciu,, două infracțiuni de luare de mită, complicitate la abuz în serviciu, cinci infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu; iar fostul  viceprimar al Sectorului 5, Marian Țigănuș, este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

Numele lui Marian Vanghelie este legat și de dosarul de mită, pentru care este condamnat la 11 ani și 8 luni. Acesta a făcut apel la decizia Tribunalului București, iar următorul termen îl are pe data de 8 februarie 2022.

Marian Vanghelie a fost judecat pentru o mită de 30 de milioane de euro, procesul fiind început în iulie 2015, când fostul edil a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție ( nouă infracțiuni de luare de mită, nouă pentru abuz în serviciu, respetiv șapte pentru spălare de bani), alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL (acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani).

Vanghelie, condamnat pentru mită de 30 de milioane de euro

Articolul precedentComisia Europeană a transferat a doua tranșă de bani din PNRR în conturile României
Articolul următorCNSU a decis închiderea școlilor în funcție de gradul de ocupare a paturilor Covid la nivel județean