Euro (Profit)

Comisia Europeană a anunțat transferul celei de-a doua tranșe de bani din PNRR, sub formă de prefinanțare, în sumă de 1,9 miliarde de euro, adică 13% din componenta de împrumut a PNRR, și vine la puțin după o lună de la primul transfer, de 1,8 miliarde de euro, acordat sub formă de granturi.

„În total, România a primit în prezent 13 % din alocarea totală în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR)”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene. România va primi, în total, 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde sub formă de granturi, iar 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi. Acordurile de împrumut și de grant au fost semnate separat din motive procedurale legate de modificările interveite în componența Guvernului României în septembrie 2021.

Ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a explicat modul în care vor putea fi accesați banii. „Împrumuturile din acest program, atrase în condiții foarte avantajoase, vor fi utilizate pentru finanțarea unor proiecte de anvergură pentru România, fie că vorbim de sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuințe racordate la rețele de apă și canal, facilități pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri. Accesul la aceste fonduri este condiționat însă de îndeplinirea reformelor asumate prin PNRR, și de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor cordonatorilor”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Dan Vîlceanu, potrivit comunicatului de presă al MIPE.

Conform Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021, sumele împrumutului vor fi disponibilizate în 10 tranșe, în baza îndeplinirii de partea română a jaloanelor și țintelor în cadrul reformelor și investițiilor asociate împrumutului.

Potrivit MIPE, responsabilitatea îndeplinirii jaloanelor și țintelor stabilite în cadrul PNRR și care stau la baza tragerii tranșelor în cadrul împrumutului revine coordonatorilor de reforme și investiții, adică ministerele (entitățile) responsabile de implementarea reformelor și/sau a componentelor aferente reformelor și/sau investițiilor, precum și ministerele care au în subordine/coordonare/sub autoritate entități responsabile de implementarea componentelor aferente reformelor și/sau investițiilor.

Primii bani prin PNRR, transferați în România

Articolul precedentNicușor Dan, ca la Netflix: „Va urma”. Anunță demisii pe Facebook și se ferește să răspundă jurnaliștilor
Articolul următorMarian Vanghelie, urmărit penal de DNA