Comisia Europeană a transferat, astăzi, României prima tranșă a banilor alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba de suma de 1,8 miliarde euro sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Plata de prefinanţare va sprijini demararea implementării măsurilor de investiţii şi de reformă cuprinse în PNRR, iar pe parcursul acestuia, România va primi un total de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro. Distribuirea banilor, de la Ministerul de Finanțe spre autoritățile locale se va face în urma unei ședințe de guvern ce ar putea avea loc vineri, 3 decembrie, sau luni, 6 decembrie. A doua tranșă a prefinanțării, în sumă de 1,94 miliarde de lei, va veni în cursul acestei luni.

Plata de joi a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operaţiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU. Până la sfârşitul anului, Comisia intenţionează să mobilizeze până la 80 de miliarde euro sub formă de finanţare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanţa primele plăţi planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU.

 „Mă bucur că România primeşte prima tranşă de 1,8 miliarde euro în cadrul NextGenerationEU. Acesta este un pas important pentru implementarea măsurilor cuprinse în planul de redresare şi rezilienţă al României, în valoare de 29,2 miliarde euro. Salut reformele şi investiţiile care facilitează dubla tranziţie verde şi digitală. Fondurile europene vor contribui la modernizarea sistemului de sănătate şi la consolidarea administraţiei publice din România. Vom fi alături de România pentru a ne asigura că cetăţenii săi beneficiază pe deplin de acest plan”, a declarat preşedinta CE, Ursula von der Leyen, potrivit sursei menționate.

Dacă Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, urmează să fie „gardianul PNRR și al reformelor din PNRR” așa cum l-a „numit” liderul PNL, Florin Cîțu, Partidul Mișcarea Populară, condus de Cristian Diaconescu, vrea înființarea unei comisii care să monitorizeze implementarea fondurilor ce fin prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Cristian Diaconescu (PMP) vrea monitorizarea implementării fondurilor ce vin prin PNRR

Articolul precedentVictor Negrescu: „Comisia Europeană nu poate interzice Crăciunul”
Articolul următorDubla măsură lovește din nou, din partea mediului politic