Cristian Diaconescu (PMP, Facebook)

Liderul PMP Cristian Diaconescu a anunțat decizia privind înființarea unei comisii de monitorizare a implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cel care de altfel se află și sub „supravegherea” lui Dan Vîlceanu de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, supranumit „gardianul PNRR”.

Astfel, din comisia de monitorizare, a cărei funcționare va fi asemeni unui organism de control a modului în care sunt cheltuiți banii europeni, vor face parte președintele PMP, Cristian Diaconescu (fost ministru de Externe și al Justiției), Eugen Tomac (europarlamentar), Lucia Varga (fost ministru al Mediului), Cristian Petrescu (fost ministru al Turismului), Ion Ariton (fost ministru al Economiei), Petru Movilă (fost deputat în Parlamentul României), Gheorghe Ialomițianu (fost ministru al Finanțelor), Dorel Constantin Onaca (fost președinte al Comisiei Economice și Industrie a Senatului României) și Mihaela Natea (profesor universitar), potrivit unui comunicat al PMP, distribuit pe contul oficial de Facebook.

„Programul Național de Redresare și  Reziliență este de fapt, programul de guvernare al noului Cabinet. PMP va sta, permanent, cu ochii pe cheltuirea banului public, național și european și va sesiza problemele care ar putea să apară în ceea ce privește folosirea fondurilor europene.  Avem o șansă istorică de redresare economică și nu ne permitem să ratăm țintele impuse de PNRR”, a declarat președintele Cristian Diaconescu.

De altfel, la începutul lunii octombrie, Diaconescu și-a exprimat îngrijorarea privind faptul că guvernul interimar de la acel moment putea puen în pericol viitorul PNRR, care intrase în „linie dreaptă” în 27 septembrie. O lună mai târziu, în 28 octombrie a fost aprobat PNRR, iar până la la finalul lunii decembrie „cred că am putea folosi 1,2 miliarde de euro, bani rapid care intră în economia românească în zona privată”, potrivit lui Cristian ghine, fostul ministrul al Fondurilor Europene, cel care a lucrat la întocmirea PNRR.

România va primi din partea Uniunii Europene granturi de 14,2 miliarde euro, dar şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro în cadrul Facilității de Redresare şi Rezilienţă, care valorează în total 800 de miliarde de euro la nivelul UE.

Din cei 29,2 miliarde de euro, 41% sunt alocați tranziției „verde” și combaterii schimbărilor climatice și 21% pentru digitalizarea României.

Dan Vîlceanu, „gardianul PNRR”:„Reformele rămân așa cum sunt”

Articolul precedentMai mulți primari social democrați „rătăciți” la PNL se reîntorc în PSD
Articolul următorSupercom SA a pierdut procesul cu Garda de Mediu Hunedoara și trebuie să plătească amenzile pentru ilegalitățile de la „deponeul” Bârcea Mare