Sursa: pixabay.com

Guvernul României a decis oficial să prelungească și în acest an școlar programul prin care copiilor le este asigurată zilnic o masă caldă.

Nu tuturor elevilor, ci doar celor care merg în 450 de școli și grădinițe din țară.

Anunțul a fost făcut ieri de purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a asigurat că Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi va fi continuat.

În anul școlar 2023 – 2024, pe perioada desfășurării cursurilor, preșcolarii şi elevii din cele 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat vor primi gratuit un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi.

Pentru finanțarea Programului-pilot în anul 2023 se alocă bugetelor locale suma de 195 milioane lei”, a precizat Mihai Constantin, la finalul ședinței de Guvern.

Actul normativ așa se și numește, PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat:

În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada desfășurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023 – 2024, preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”.

Ar mai fi de spus că, în forma propusă, ordonanța prevede și că „limita valorică prevăzută (…) cuprinde prețul produselor, cheltuielile de transport, de distribuție și de depozitare a acestora, după caz”.

Finanțarea se va asigura de la bugetul de stat, „din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, aprobate într-o poziție distinctă în anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022, în cuantum de 195.000 mii lei. Lista unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează Programul-pilot, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul 2023 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se mai detaliază în actul normativ.

Articolul precedentFemeie arestată în Cluj pentru trafic de „cristal”; ascunsese drogurile în roata de rezervă
Articolul următorFotomodel cu origini ruso-moldovenești, arestat preventiv pentru lipsire de libertate și viol