Somnul autorităților încă ucide

Azi e o nouă zi, cu o nouă tragedie. Azi e ziua în care, în sfârșit, trebuie să ne trezim! Pentru că așa nu se mai poate

Primim, încă odată, confirmarea că nu primarul a dus la producerea tragediei. Piatra Neamț? Primarul este încă în funcție, nici măcar cercetat sau întrebat de sănătate. „Matei Balș”? Din nou: primar încă în funcție – prea devreme pentru a fi cercetat, ce-i drept. Însă știm cu toții deznodământul, și anume că primarul nu va fi tras la răspundere, nici după trecerea timpului. Ce se întâmpla dacă tragedia se întâmpla în alt sector? Ne putem, oare, închipui?

Ani diferiți, locații diferite, oameni nevinovați, oameni învinuiți. Însă aceași conducere, aceiași politruci sudați în scaune, îmbuibați de putere, aceiași care, la fiecare tragedie, vor fi acolo. EI sunt „papușarii” iar noi, restul, „marionetele” lor ghidate și manevrate după bunul lor plac, hrănite cu informații „cosmetizate” si îndoctrinate de teoriiile lor, teorii în care ei sunt absolviți de orice vină. Vina aparține celor care deranjează, celor care pe participă la facerea de bine, celor care sunt în ascensiune, celor care se ghidează după spiritul propriu, celor care nu se subordonează lor și celor care sunt plăcuți pentru simplu fapt că sunt naturali și sinceri. Sinceritatea deranjează.

Cristian Popescu Piedone, singurul primar care este cercetat, în acest moment, pentru un incendiu întâmplat în mediul privat, mediu care era principalul factor de răspundere și organizare. Vedem astăzi judecarea unui proces în care ISU se fofilează, un sistem de sănătate publică care nu a ajutat cu nimic la momentul respectiv și care se sustrage din acest proces.

Învinuim primarul care a eliberat acordul de funcționare, cu toate că, dacă este să urmăm logica, ar fi trebuit anchetați toți primari din țara care au eliberat vreodată acorduri de funcționare. Iar dacă n-ar fi eliberat acorduri de funcționare, ar fi trebuit învinuiți oricum: pentru că n-au eliberat. Vedeți lipsa de logică? Vedeți lipsa de corectitudine?

Cinci ani mai târziu: același sistem, aceleași proceduri, aceeași conduită a localelor din București. Ce să mai zicem de spitale? Piatra Neamț, Institulul de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Sperăm ca lista să se oprească aici, totuși. Măcar în ultimul ceas să înțeleagă și „ai lor” că situația e gravă. Ne mor prietenii, ne mor bunicii, ne mor părinții, ne mor copiii. Până când?

Paradoxul avizelor

Să luăm o situație ipotetică în calcul: eveniment la domiciliu, într-o casă în care sunt trecute la impozitare patru persoane. Se organizează un eveniment unde sunt invitate 500 de persoane, într-un spațiu de 400 mp., fără niciun proiect de securitate la incendiu, fără niciun fel de proiect de pază și protecție care la un asemenea număr de persoane este esențial (contract de pază și protecție care trebuie să efectueze planul de desfășurare al evenimentului, plan ce se depună la secția de poliție aparținătoare, dispunerea de minim o ambulanță privată ori de stat, a unei utilitare de pompieri în regim privat ori de stat). În cazul unei nenorociri, cine devine, cu adevărat vinovat? Tot primarul? Tot Acarul Păun?

Trebuie să ne oprim din a le face jocul de ruletă rusească. Azi e o nouă zi, cu o nouă tragedie. Azi e ziua în care, în sfârșit, trebuie să ne trezim! Pentru că așa nu se mai poate.

Fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, trimis în judecată pentru a doua oară pentru fapte de corupție

Articolul precedentAtunci când PNL și USR PLUS se ceartă, singurii pierzători sunt cetățenii Sectorului 1
Articolul următorPremierul Cîțu și incendiul devastator de la „Matei Balș”, care a făcut victime omenești: „Reacția autorităților a fost eficientă și rapidă”