Doina Cornea-foto din arhiva personală a lui Leontin Horațiu Iuhas

Exact la fix, înainte să exclam cu amărăciune: ce zi odioasă! Cum ar veni, domnișoara aceea asistentă, care în loc să aibă grijă de pacienți, se dezbracă pentru oricine pentru câțiva euro, poate vorbi despre viața privată și datorită unei eroine veritabile: Doina Cornea.

Nu știu dacă a auzit cine a fost Doina Cornea, însă(…) am stat câteva ore bune înainte să mă decid: să fie despre ea, o tânără banală, operată greșit pentru a-și imagina că joacă în filmele pentru adulți sau să fie despre EA, Doina Cornea, cea căreia îi datorăm libertatea de exprimare, curajul de a ne face auziți.

Și am decis. Despre videochat am scris astă-vară. E crunt ce se întâmplă cu acele fete. Nu vă imaginați că duc o viață atât de „siliconată” și „filtrată” cum apare pe diverse site-uri. Oricât m-am străduit să le înțeleg, dar mai ales pe cei care apelează la aceste „vieți false”(n.r site-uri de videochat) nu reușesc.

Când „like și share” înseamnă publicarea jurnalului Doinei Cornea

Și, da, uneori, noi facem știrile. Nu „evenimentele” cotidiene. Astfel, dau cu elan share și like la anunțul despre sprijinul pe care îl putem oferi pentru publicarea jurnalului Doinei Cornea. Toate explicațiile sunt aici.

Nu am trăit în comunism, ar fi patetic să descriu „episoade ” pe care doar le-am citit, însă știu că Doina Cornea a inspirat generații întregi. În zilele în care românii nici măcar nu visau că se pot închina pe stradă(dar să mai facă videochat!), Doina Cornea avea curajul să se expună regimului comunist pentru ca noi, azi, să putem acționa cum gândim.

Doina Cornea va trebui să redevină eroină

În vara acestui an, fiul Doinei Cornea, cel care se luptă să ducă valorile promovate de mama sa, mi-a acordat un interviu. Mă bucur că a ales publicația pe care am ales și eu: Ziarul de Investigații. Și, astfel, într-o lume în care like și share se dau pe bandă rulantă pentru a promova vulgaritatea, nuditatea, pornografia, în detrimentul conexiunilor autentice, „o strecor” on-line pe Doina Cornea. Va trebui să redevină „eroină”. De data asta, se va lupta cu nonvalorile din mediul virtual. Like și share în cazul acesta înseamnă(și) publicarea jurnalului său.

 Doina Cornea a fost cea mai importantă opozantă a regimului comunist din România, difuzând prin intermediul unor posturi de radio din exteriorul ţării câteva zeci de scrisori de protest, scrisori deschise adresate lui Nicolae Ceauşescu. În aceste scrisori nu s-a rezumat doar să critice ci, în fiecare din ele, propunea soluţii. Aşa a fost „scrisoarea din 23 Augustˮ care a fost un real program de guvernare. Scrisoarea ei împotriva demolării satelor şi intereviul dat ziaristului belgian Josie Dubier au mobilizat Occidentul şi au fost la baza creării „Operaţiunii Satele Româneştiˮ, operaţiune prin care s-au înfrăţit sate româneşti cu sate occidentale.

Citește și: EXCLUSIV. Leontin Iuhas:  „ Am înființat  Centrul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România”

Articolul precedentCâciu (Finanțe): „Salariul minim a fost transformat într-un fenomen de salarizare efectivă”
Articolul următorLegea bugetului pe 2022, promulgată pe „repede-nainte”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”