Adrian Câciu (captură video)

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a venit cu precizări în privința salariului minim pe economie, care, potrivit prevederilor OUG nr. 130/2021, se va aplica pentru o perioadă limitată de timp, respectiv 24 de luni, începând din 1 ianuarie 2022.

Astfel, după termenul de 1 ianuarie 2024, angajații vor fi nevoiți să majoreze salariile celor care au fost plătiți cu salariul minim pe economie.

„Măsura (n.r. până la 1 ianuarie 2024) este de tranziție. Intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim. Salariul minim în România este un fenomen strict de protecție socială, așa cum îl prevede Constituția. Din nefericire, salariul minim a fost transformat într-un fenomen de salarizare efectivă și încercăm să intrăm în normalitate încercând să ajutăm și antreprenorii în această perioadă de tranziție astfel încât personalul să fie calificat”, a explicat ministrul de Finanțe, după ședința de guvern de marți.

Potrivit OUG sus menționat, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată „stabilit în condițiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, iar prevederile acestui aliniat se aplică și pentru „salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni”.


În România, salariul minim pe economie a fost stabilit pentru anul 2022 la valoarea de 2.550 de lei (1.524 de lei „în mână”), fiind în același timp scos salariul minim pentru cei cu studii superioare.

În 2021, valoarea salariului minim a fost de 2.300 de lei (adică 1.386 de lei „în mână”), iar cu un an înainte acesta ajunsese la suma de 2.280 de lei, crescut de la 2.080 de lei. În 2016, salariul minim pe economie brut a fost de 1.250 de lei, a crescut în anul următor cu 200 de lei, iar în ianuarie 2018 era de 1.900 de lei. De la 1 ianuarie 2019 a fost de 2.080 de lei.

România are aproximativ 1,6 milioane de angajați pe salariul minim

Articolul precedentDeșeurile depozitate ilegal au dus la o amendă de 50.000 lei pentru Primăria din Baia Mare
Articolul următorCine mai are nevoie de „eroi”? Când „like și share” înseamnă publicarea jurnalului Doinei Cornea