România are aproximativ 1,6 milioane de angajați pe salariul minim

Unii angajaţi acceptă să fie plătiţi „la negru sau la gri”, fapt care le afectează în primul rând dreptul la pensie, dar și calitatea vieții.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a precizat marți, la Realitatea TV, că este încurajată munca la negru sau chiar la gri, printr-o creștere destul de mare a numărului de angajați ce au salariul minim pe economie. Numărul acestora a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani, ajungând la aproximativ 1,6 milioane de angajați, Turcani subliniind totodată faptul că mulți dintre aceștia acceptă plata „la negru”.

Potrivit ministrului, din această situație se pot trage două concluzii majore. Salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare şi nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajaţi. Totodată, stagnarea pe acest minim pe economie vine și dintr-o incapacitate a mediului economic de a susţine constant o majorare a salariului minim mai consistentă, „pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, rişti ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim. În acelaşi timp da, cred că şi dialogul social trebuie să fie unul mai eficient”, a precizat ministrul Turcan.

Aceasta a țint să atragă atenția că nu toţi salariaţii care au salariul minim în cartea de muncă primesc acest venit, ea catalogând drept „negativ, contraproductiv” faptul că unii angajaţi acceptă să fie plătiţi „la negru sau la gri”, lucru care afectează în primul rând dreptul la pensie, dar și calitatea vieții.

În România, sărăcia în muncă este peste media europeană

Ministrul a menționat că deja există o propunere de Directivă a Comisiei Europene prin care să se stabilească un nivel definit al fixării salarului minim, dar în același timp este de părere că în acest moment, în România, nu este posibilă aplicarea acestuia.

„Cred că atunci când luăm în calcul nivelul salariului minim discuţiile între părţile sociale, angajaţi şi angajatori, trebuie să fie mult mai intense, trebuie să luăm în calcul nişte factori care să aducă puterea de cumpărare în discuţie odată cu salariul minim, pentru că în România, din nefericire, sărăcia în muncă este peste media europeană”, a adăugat Raluca Turcan.

Salariul minim pe economie a fost stabilit pentru acest an la valoarea de 2.300 de lei (adică 1.386 de lei „în mână”).

Turcan așteaptă ca beneficiarii pensiilor speciale să vină cu propuneri privind calculul drepturilor pe care le primesc

Articolul precedentCiolacu promite că va salva PNRR
Articolul următorAna Birchall avertizează că fugarul Sorin Strutinsky s-a predat doar pentru a scăpa de executarea pedepei și de returnarea prejudiciului