Foto: Facebook

Vestea că omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, condamnat pentru corupție la 10 ani și 8 luni închisoare pentru corupție și căutat din vara anului trecut, s-a predat în Italia și urmează să fie extrădat în România, ar trebui să fie una care să asigure că va exista o anumită reparație pentru faptele comise de acesta, însă nu e chiar așa, avertizează Ana Birchall.

În continuare, procedura de extrădare este greoaie, iar omul de afaceri apropiat lui Radu Mazăre e de ceva timp în arest la domiciliu în Italia, fără ca procedura să inainteze prea mult.

Motiv pentru care fostul ministru al Justiției atrage atenția că, asemeni Alinei Bica sau lui Daniel Dragomir, alți fugari ai României, Strutinsky folosește un tertip pentru a nu executa pedeapsa în țară. Ana Birchall explică astfel că Sorin Strutinsky „s-a predat ca să nu fie extrădat”. Iar soluția, potrivit Anei Birchall, este doar ca actualul ministru al Justiției, să se preocupe să modifice legislația în domeniu, pentru ca cei condamnați definitiv să plătească cu adevărat.

Nu de puține ori am alertat despre „noua rețetă” folosită de fugari pentru a scăpa de executarea în România a pedepei cu închisoarea și de returnarea prejudiciului cauzat statului român!

Am propus soluții de modificare urgentă a legii precum și necesitatea reluării dialogului început de mine în vara anului 2019 cu Comisia Europeană și Consiliul asupra eficienței mandatului european de arestare! Din păcate la MJ nu s-a făcut nimic și, în afară de niște declarații belicoase, pe fond contină să nu se ia nicio masură care practic să stopeze acest fenomen al fugarilor!

În timp ce ministrul justiției doarme în front, fugarii continuă să râdă în nas autorităților din România și se „predau” când știu că nu sunt șanse să fie aduși acasă! Poate totuși și ministrul justiției se trezește și vine cu măsuri și fapte concrete, că de declarații cu iz de PR personal s-a cam saturat lumea!

…consider că ministrul Justiției are obligația să vină în regim de urgență cu această modificare legislativă pentru a da atât procurorilor cât și judecătorilor TOATE instrumentele juridice necesare care să împiedice fuga din țară înaintea unei hotărâri judecătorești definitive!

În caz contrar cei certați cu legea vor continua să fugă din țară, vor continua să râdă în nas autorităților române din vile luxoase sau locuri exotice, iar statul român vă cheltui resurse financiare importante FĂRĂ să îi aducă înapoi în țară să își execute pedeapsa, așa cum ar fi legal!”, avertizează Ana Birchall.

Articolul precedentRomânia are aproximativ 1,6 milioane de angajați pe salariul minim
Articolul următorParlamentul a votat patru noi membri ai CNA