Ziarul de Investigații a făcut un experiment în ceea ce privește economia din Bulgaria. Locația: Silistra, oraș vecin cu Călărași. Ani la rând, călărășenii cumpărau legume, fructe, alimente de bază și chiar haine din Silistra. Alteori, micii comercianții din Silistra își expuneau marfa pe tarabele din piețele „vecine”. Era mai profitabil pentru ambele părți: ei vindeau mai mult(n.r. vecinii bulgari), noi cumpăram mai mult.

Toamna anului 2022 vine, însă, cu cifre diferite pe tarabele din Bulgaria. După doi ani grei de pandemie și șapte luni de război(Rusia-Ucraina), prețurile la alimente au explodat și în Bulgaria.

Prețurile mici din Bulgaria au devenit istorie pentru românii care tranzitează acest stat. Roșiile de grădină, mai scumpe decât în România

Centrul orașului Silistra. Foto: zin.ro

Micii comercianți din Silistra încearcă să-i îmbie pe cumpărători cu roșii de grădină, însă, prețul afișat îi face pe cei din urmă să „bată în retragere”. Spre exemplu, un kilogram de roșii bulgărești, „recolta de toamnă” se vindea, marți, 27 septembrie, în Piața centrală din Silistra cu 2(două) leva, echivalentul a 5.06 lei românești. Același produs(roșii de grădină-soi „prunișoare”) se vinde, în piețele din Călărași cu 3,5 lei, maximum 4 lei. Un kilogram de pere se vinde în piața din Silistra cu 2,50 leva( n.r. 6.31 lei românești). Aceleași fructe se vând în piețele din România cu 4-5 lei/kg. Nici țelina, legumă comună, atât în Bulgaria cât și în România, în Silistra se vinde cu 2,50 leva/bucata(6.31 lei românești), în timp ce în piețele din România această legumă are prețul de 1,60 -2 lei/bucata.

Sfârșitul unei „ere”. Prețurile la alimentele de bază au explodat și în Bulgaria

 Castraveții bulgari costă între 4,80 leva (aproape 12 RON) – 5,20 leva (13 RON) în vânzările en-gros, iar prețul va crește și mai mult nu numai din cauza gazului și a electricității mai scumpe, ci și a solicitărilor pentru asigurări mai mari ale producătorilor agricoli, estimează producătorii agricoli din Bulgaria. Astfel, costurile au devenit mult mai mari pentru cei care tranzitează acest stat, dacă adaugăm și cheltuielile pentru transport. Producătorii agroalimentari se plâng, la fel ca și cei români, că statul nu reglementează importurile de fructe si legume, subvenționate, totuși, de stat.

În ceea ce privește turismul estival, Bulgaria rămâne în topul preferințelor pentru români, datorită serviciilor pe care le oferă(cazare, masă, activități recreative). Unii dintre românii aflați la sud de Dunăre vin în Bulgaria, chiar și pentru câteva ore doar ca să mănânce micii tradiționali din carne de măgar. Aceștia se vând la prețul de 1,50 leva/bucata, în comparație cu 5 lei/bucata, prețul micului românesc. O leva echivalează cu 2,52 RON.

Citește și: Cum sunt umiliți producătorii agroalimentari. Coaliția de guvernare „i-a luat în brațe” pe reprezentanții hypermarketurilor

Articolul precedentPolițiști de frontieră din Oradea, judecați pentru mită
Articolul următorPolițistul Marian Godină: ”Emilia Șercan a fost amenințată și terfelită pe la televiziunile plătite să o discrediteze”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”