Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

România- Bulgaria, țări vecine, de cele mai multe ori apropiate și în clasamente „negre”, printre cele mai sărace pri corupte țări din Uniunea Europeană(UE). Cu toate acestea, Bulgaria este foarte aproape de adoptarea monedei euro(n.r. ianuarie 2024) față de România, care primește de fiecare dată un alt termen, în funcție de cât de des se schimbă Guvernul. Chiar dacă la acest moment, Bulgaria este în plină criză politică, Guvernul de la Sofia a păstrat ceva pe care românii de rând doar îl visează: stabilitatea prețurilor. În felul acesta, moneda națională a Bulgariei(leva) a devenit mai stabilă și nu au pus în pericol tranzacțiile internaționale, susțin analiștii economici, citați de site-ul bulgar Investor.

La acest moment, oamenii de rând din țara de vecină nu cunosc foarte bine ce presupune „ trecerea la moneda euro” și se tem că prețurile se vor ridica. Potrivit sursei citate, aceasta este o ipoteză falsă, deoarece prețurile, plățile vor fi doar convertite în euro. Banca Centrală a Europei s-a asigurat în 2020 că leva a fost acceptată, iar din 2024, totul se va transforma în euro, în raport cu moneda națională a Bulgariei.

Presa bulgară scrie că oamenii sunt mai mult îngrijorați de impactul pe care îl va avea „noua monedă” și nu înțeleg beneficiile pe care le aduce euro asupra bugetului de stat. Ei se tem că se vor încurca la cumpărături, că vor plăti mai mult pentru o pâine. Autoritățile susțin că vor demara o campanie amplă de informare, iar în prima lună de la aderare vor fi acceptate plăți în ambele monede, euro și leva.

Românii învață să practice adaosuri comerciale rezonabile, chiar și pentru marfa bulgărească. Turist în Bulgaria: „Cu 100 de lei am mâncat trei persoane”

Punct de trecere Călărași-Silistra

Românii care locuiesc foarte aproape de granița cu Bulgaria, cum sunt cei din Călărași și Giurgiu, preferă să meargă la Silistra sau Ruse, pentru cumpărături, lucru valabil și pentru micii comercianți, care revând marfa în România, la suprapreț. „E mai ieftin, parcă și mai bun”.

Spre exemplu, din Călărași spre Silistra se trece cu feeryboatul, din 20 în 20 de minute. Ajunși în Silistra, prețurile „le fac cu ochiul românilor”. Iată relatarea unei turiste, încântată de restaurantele din Silistra: „Cu 100 de lei, bani românești am mâncat trei persoane. Deci, nu știu cum fac ei, spre deosebire de România, unde pe doi burgeri vergetali , aduși în sictir de ospătar”, a menționat, pentru zin.ro, Nicoleta Pavel.

Gheorghe Stănescu, un alt român care își petrece frecvent concediul în Bulgaria, a făcut, la cererea noastră, o mică analiză a tarifelor din Horeca.

 „Costul mediu de cazare în Bulgaria variază de la: 160 RON (63 BGN) la 268 RON (106 BGN) în hotel de 3 stele. În ceea ce privește cazarea la stațiunile de pe litorarul bulgăresc, lucrurile stau total diferit față de România: pe lângă posibilitatea de all-inclusive, chiar și tarifele/ zi , cu servicii mai reduse, par a fi un avantaj pentru românii-vecini”, compară tarifele din cele două țări vecine, România-Bulgaria.

Hotel din Bulgaria. Foto: travelplanner.ro

Spre exemplu, pentru cinci e nopti de cazare în stațiunile din Bulgaria, două persoane plătesc la un hotel de 4 stele cu cazare în regim all- inclusive, aproximativ 657 de euro. Totul, în plin sezon estival: luna iulie. În România, în aceeași perioadă, tot pentru cinci zile(dar fără regim all-inclusiv), românii ar trebui să scoată din buzunare aproximativ 800 de euro.

România încă învață să practice adaosuri comerciale rezonabile, chiar și pentru marfa bulgărească

Magazinele cu specific bulgăresc au început să apară ușor-ușor în sudul României. Însă, micii comercianți au început să aducă și alimente de bază, având în vedere că „e mai ieftin”, iar ei pot practica un adaos comercial, potrivit legislației fiscale. Chiar și prin aplicarea acestora, pentru consumatorul final este mult mai rentabil să cumpere marfa bulgărească.

Pentru a vă face o idee, uitați câteva prețuri de la raft, din Bulgaria, la cele mai consumate alimente: Miercuri, 15 iunie, o leva înseamnă 2,53 de lei românești. Un euro este cotat la 4, 94 de lei.

  • Pâine (250g)= 0.255€
  •  Un cofrag de ouă= 1.56€
  • Un kilogram de aripioare de pui= 4.57€
  •  Un kilogram de mere= 0.98€
  • Un litru de lapte= 1.01€
  •  Un kilogram de brânză făcută în zonă= 5.6€
  •  Un kilogram de varză= 0.52€
  • Un kilogram de ceapă= 0.54€
  •  1 kilogram de cartofi= 0.51€
  •  1 kilogram de roșii= 1.27€
  •  1 Kg de portocale= 1.07€
  • 1 kilogram banane= 1.25

La acest moment, adoptarea monedei euro de către România este pusă sub semnul întrebării. S-au estimat termene, precu 2023, 2024, însă inflația este de „neoprit” în statul nostru.

Citește și: Inflaţia continuă să crească. Românii se confruntă cu cele mai mari scumpiri

Articolul precedentAutorecenzare cu probleme. Milioane de români au completat greșit chestionarul
Articolul următorOMS trage un semnal de alarmă: Europa este epicentrul focarului de variolă a maimuței
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”