Aproximativ două milioane de români  nu au completat chestionarele în totalitate sau le-au completat greșit, informează Gândul.ro.

Pentru a evita sancțiunile impuse, cei care au greșit la prima etapă a recensământului, autorecenzarea, trebuie să aștepte acasă recenzorul.

Majoritatea românilor care au greșit sau nu au completat în totalitate chestionarele nu știu acest lucru deoarece platforma nu aduce la cunoștință această informație. Cu toate acestea, ei trebuiau să intre la secțiunea „Verificarea autorecenzarii după 7 zile”, de pe site-ul recensamantromania.ro, pe site-ul unde au făcut autorecenzarea, pentru a vedea dacă documentul a fost înregistrat.

Recenzarea pe teren a început pe data de 3 iunie. Tudorel Andrei, președintele INS, a precizat că pe 27 mai s-a încheiat etapa de autorecenzare, în care au fost validate aproape 11 milioane de chestionare.

Dacă a fost completat corect chestionarul, cel în cauză primea o dovadă de autorecenzare, iar în caz contrar era informat că datele furnizate nu se regăsesc în baza de date a recensământului populației și locuințelor.

Reprezentanții de la Institutul Național de Statistică (INS) au recunoscut că era necesară informarea celor care nu au completat corect sau doar parțial chestionarul.

Cu toate acestea, cei aproximativ 2 milioane de români vor avea posibilitatea să fie recenzați acasă deoarece etapa de recenzare pe teren a început pe data de 3 iunie și va dura până în 17 iulie.

Potrivit ultimului recensământ ce a avut loc în 2011, populația României era de 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%). De asemenea, în țara noastră erau 7,1 milioane de gospodării, 8,5 milioane de locuințe, din care 8.450.607 locuințe convenționale și 8.149 alte unități de locuit și 5,1 milioane clădiri, din care 5.103.013 clădiri cu locuințe și 14.927 clădiri cu spații colective de locuit.

Reamintim că refuzul oamenilor de a oferi informațiile prevăzute în chestionarul de recensământ sau furnizarea datelor incomplete sau eronate constituie contravenție și poate fi sancționată  cu amendă între 1000 și 3000 de lei.

Totodată, recenzorii care folosesc datele persoanelor recenzate în alte scopuri decât cele statistice  riscă amendă de până la 5000 de lei.

Citește și articolul: A început ultima etapă din Recensământul Populației

Articolul precedentRyanair a decis să crească tarifele de vară ale curselor lowcost
Articolul următorÎn plină criză politică, Bulgaria este foarte aproape de adoptarea euro. România încă învață să practice adaosuri comerciale rezonabile
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.