Recenzarea față în față, prin intermediul recenzorilor, a început sâmbătă, aceștia mergând în casele unde persoanele nu au reușit să se autorecenzeze sau ale căror formulare nu au fost validate, informează stiripesurse.ro

Tudorel Andrei, președintele INS, a precizat că pe 27 mai s-a încheiat etapa de autorecenzare, în care au fost validate aproape 11 milioane de chestionare.

Din acestea, 8,9 milioane de chestionare au fost valide la nivel de persoană, ceea ce reprezintă 46,8% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021.

Populația României, în scădere. Ultimul recensământ a avut loc în anul 2011, populația României fiind de peste 20 de milioane de locuitori

„Azi (sâmbătă n.r.) a început intrarea în teren, ea se face etapizat, urmând ca de duminică sau luni, în funcție de județ, recenzorii să poată intra în toate sectoarele de recensământ. Avem primele formulare completate și transmise de către recenzori în această ultimă etapă”, a precizat șeful INS.

Acesta a amintit faptul că recenzorii pot fi ușor identificați după legitimații și prin tabletele speciale pe care aceștia le vor avea asupra lor. De asemenea, Tudorel Andrei a recomandat românilor să participe la recensământ și să răspundă la toate întrebările adresate de recenzori.

„Vreau să adaug că în anumite localități încă se mai caută recenzori, iar cei care doresc se pot înscrie, pentru că suma pe care o pot primi nu este deloc una de neglijat, putând ajunge, în funcție de numărul de formulare, chiar și la 10.000 de lei de recenzor.”, a precizat șeful INS pentru sursa citată.

Pe 17 iulie se va încheia recensământul populației, iar persoanele care refuză recenzarea riscă o amendă între 1.000 și 3.000 de lei. De asemenea, cei care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 de lei.

Recensământul de anul acesta este primul organizat integral în format digital, întregul proces de colectare a datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. Țara noastră se află la cel de-al 13-lea recensământ din istorie.

Citește și articolul: Peste 11 milioane de formulare au fost completate în cadrul recensământului online

Articolul precedentNu scăpăm de epidemii. OMS avertizează: Vor deveni din ce în ce mai persistente
Articolul următorO femeie din Cluj-Napoca susține că asiaticii dintr-un cartier reprezintă un adevărat pericol pentru animalele de companie
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.