Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a precizat, joi, că sistemul penitenciar românesc este la fel ca și cel din statele dezvoltate din Europa, afirmând că în ultimii ani s-au investit bani pentru îmbunătățirea condițiilor de trai a deținuților.

De asemenea, ministrul Justiției i-a felicitat pe directorii de penitenciare pentru modul în care au reușit să gestioneze pandemia în mediul carceral, prin implementarea măsurilor eficiente, evitând o criză de proporții.

Predoiu a amintit faptul că toți deținuții trebuie să se bucure de aceleași drepturi, iar respectarea „procedurilor și drepturilor trebuie să fie stricte.”

România, o țară a infractorilor. Mii de români ajung după gratii anual

„Crescând numărul locurilor de detenţie din penitenciare şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, vom şterge, treptat, imaginea sistemului penitenciar creată prin condamnările la CEDO din anii trecuţi, pentru că acele condamnări au fost pronunţate pentru situaţia existentă la nivelul anilor 2000 – 2010, în prezent, situaţia fiind radical schimbată”, a declarat ministrul Justiției.

Totodată, oficialul a declarat că este în temă cu situația sistemelor penitenciare din restul Europei, țara noastră progresând foarte mult în ceea ce privește calitatea vieții în carceră.

„Cunosc bine situaţia sistemelor penitenciare din Europa şi pot spune că sistemul românesc a progresat în ultimii ani şi nu este mai prejos decât alte sisteme din Europa, iar aceste progrese vor continua”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Acesta a mai precizat că directorii de penitenciare sunt responsabili de supravegherea respectării legii și protejarea drepturilor fiecărui deținut în parte.

„Conducerea Ministerului Justiţiei va efectua vizite periodice, anunţate şi inopinate, în penitenciare, pentru a verifica permanent respectarea drepturilor deţinuţilor”, a concluzionat Cătălin Predoiu.

Potrivit Consiliului Europei, în România, deținutul român are, în medie, 34 de ani, își petrece 3 ani în închisoare, iar din 100 de deținuți, 5 sunt femei. Astăzi, în România sunt peste 20 de mii de oameni privați de libertate. Țările nordice și Olanda au cei mai puțini cetățeni încarcerați sau eliberați sub probațiune. În schimb, în Anglia, Țara Galilor, Polonia și Turcia sunt cele mai mari rate de încarcerare și probațiune.

Citește și articolul: Cătălin Predoiu, despre desființarea Secției Speciale: „O soluţie de compromis rezonabil”

Articolul precedentCiolacu: „România este pregătită să ajute Ucraina cu armament”
Articolul următorContinuă împăduririle în România: peste 113.000 de puieţi vor fi plantați în Sălaj
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.