Ploiești: gunoi în plus, salarii în minus și o grevă din martie, continuată în aprilie

Relieful orașului Ploiești, pe vreme de grevă: munți de gunoaie și mormane de indiferență

O grevă duce la o alta: au trecut doar 5 săptămâni de la greva firmei de salubritate Rosal Grup, companie care are contracte cu Primăria Ploieşti şi cu administraţiile locale din alte oraşe şi comune ale judeţului Prahova.

Luni, 26 aprilie, angajații au refuzat să iasă pe străzi pentru a asigura curăţenia, motivând absența sau întârzierea salariilor.

Dacă primarul orașului Ploieşti a preferat, inițial, să nu reacționeze, edilul din Blejoi, o comună situată la câţiva kilometri de Ploieşti, a anunțat că va cere rezilierea contractului pe care primăria îl are cu firma Rosal Grup.

Angajaţii firmei Rosal SA sunt în grevă, începând de astăzi. Ei au anunţat că nu vor mai ridica deşeurile până când nu îşi vor primi drepturile salariale. Dacă operatorul nu îşi va respecta obligaţiile contractuale şi nu va ridica gunoiul în comuna noastră, vom cere rezilierea contractului”,  a transmis luni primăria Blejoi pe Facebook.

28 aprilie, ora 4 dimineața: ziua în care se va aduna gunoiul cu ajutorul voluntarilor

Marți, 26 aprilie, haosul a continuat pe străzile Ploieștiului, iar autoritățile anunțau că vor face curăţenie cu ajutorul voluntarilor.

Într-un comunicat de presă transmis în seara zilei de marți, Primăria Ploiești anunța că este necesară curățenia, având în vedere continuarea grevei de către salariaţii operatorului local de salubritate.

Astfel, miercuri, începând cu ora  4 dimineață, la nivel local se va derula o acţiune de întreţinere şi curăţenie a spaţiilor verzi şi a principalelor artere de circulaţie, la care vor participa peste 100 de voluntari.

Foto: Fabio Cârstea

Pentru că greva a continuat și pentru că o rezolvare nu apare curând, peste 100 de persoane, voluntari şi angajaţi ai Primăriei Ploieşti, vor participa la o acțiunea de salubrizare. Printre ei se numără și actori, sportivi sau membri ai Filarmonicii.

Conform G4 Media, alături de voluntari și persoane fizice vor fi şi salariaţi ai S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti S.R.L., firmă care este deţinută de Consiliul Local Ploieşti care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi, dar şi salariaţi ai Serviciului Public Finanţe Locale, ai S.C. Transport Călători Express S.A Ploieşti, ai Clubului Sportiv Municipal, artişti ai Teatrului „Toma Caragiu” Ploieşti şi ai Filarmonicii „Paul Constantinescu”, precum şi angajaţi ai S.C. Hale şi Pieţe S.A. Ploieşti.

Mizeria din Ploiești, justificată prin prisma politică

Rosal Grup invocă motive de ordin electoral, explicând, într-un comunicat de presă, că locuitorii orașului Ploiești au refuzat să plătească taxele, deși beneficiază de serviciile firmei de salubrizare.

Mai mult, firma menționează că a înregistrat o pierdere lunară în valoare de 639.592 lei, iar edilul orașului este conștient de acest aspect.

De asemenea, Rosal a precizat că a suportat taxa de mediu aferentă serviciilor de salubritate, dar şi că ”tarifele pentru curăţarea căilor publice la nivelul municipiului Ploieşti nu au fost actualizate conform legi”.

Reacția primarului: demisia și sesizarea Poliţiei

Primăria municipiului Ploieşti a anunţat, marţi, că edilul Andrei Volosevici a sesizat Poliţia despre faptul că ”au avut loc acţiuni organizate de împrăştiere a gunoiului pe domeniul public”.

Edilul a demisionat din calitatea de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Deşeuri Prahova, după ce la Ploieşti, în repetate rânduri, localnicii au rămas cu deşeurile neridicate de pe domeniul public în urma unor greve ale angajaţilor operatorului de salubritate, arată News.ro.

Andrei Volosevici: ”Nu vreau să fac scandal”

Foto: Fabio Cârstea

Edilul şef al municipiului Ploieşti, Andrei Liviu Volosevici, a sesizat, în cursul acestei zile, şi Poliţia Municipiului Ploieşti şi a solicitat să se verifice evenimentele din noaptea de 26-27 aprilie 2021, când, pe raza municipiului Ploieşti, în special în zona centrală, au avut loc acţiuni organizate de împrăştiere a gunoiului pe domeniul public.

Adrese similare cu privire la problema deşeurilor din municipiului nostru, situaţie gestionată de A.D.I. Deşeuri Prahova, au fost transmise de primarul Andrei Liviu Volosevici şi în atenţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova şi Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova”, transmite, marţi, Primăria Ploieşti, într-un comunicat de presă.

De asemenea, edilul din Ploiești a transmis, într-o declarație făcută pe contul de Facebook, că a dialogat, în repetate rânduri, cu toți factorii locali și județeni implicați.

Trebuie să vedem cum gestionăm această problemă, în contextul pandemic actual.

Trebuie să stabilim o strategie în vederea soluționării acestei situații și să analizăm și cum putem acoperi complicațiile financiare cu care ne vom confrunta în momentul în care vom decide să ne retragem din A.D.I. Deșeuri Prahova”.

Primarul a explicat că așteaptă cu interes să vadă o strategie pe care A.D.I. Deșeuri Prahova să o pună în practică și care să implice măsuri rapide și concrete, în beneficiul cetățenilor, prin remedierea problemelor actuale cu care aceștia se confruntă la nivelul platformele gospodărești pentru deșeuri menajere și ale modulelor destinate colectării selective de deșeuri, situații care sunt gestionate, exclusiv, de A.D.I. Deșeuri Prahova.

Cu sau fără grevă, mulți ploieșteni ”europeni” aruncă gunoiul pe străzile orașului, evitând pubelele amplasate de primărie

Problema gunoiului a ajuns și pe Facebook, unde mai mulți oameni s-au arătat revoltați, făcând apel la edil să rezolve, cât de curând, situația cu care se confruntă orașul.

Deși greva ”justifică” deșeurile prezente pe străzile orașului, internauții consideră că vina este împărțită între firma de salubrizare, dar și anumiți cetățeni ”europeni” care aruncă gunoiul menajer la voia întâmplării. Și nu doar menajer: saci, plastic, carton, dar și o saltea pe care posesorul a ținut să o parcheze cât mai aproape de carosabil.

Foto: Fabio Cârstea

Adevărul este că unii „europeni” de Ploiești aruncă gunoiul pe unde le vine. În poze se văd și pubele pline, intacte, nederanjate de firma colectoare a deșeurilor. Full box, să zic așa.

P.S:

În primul aspect, se poate proceda ca la Craiova, unde poliția locală i-a dus unei tăntici, cu roabă, gunoiul înapoi în curte. Îl pierduse femeia pe bulevard. Și bunurile se înapoiază. Așa e civilizat. Bonus o ameda de 2500 lei.

La al doilea, avem primărie, consilieri locali, tot tacâmul unei administrații. Știu, la Rosal e grevă.

Andrei, d-ul primar mesia, ai legătură”- Fabio Cârstea, Facebook.

Greva deranjează, gratuitatea deranjează, dar și colectarea selectivă

Scurt istoric: în momentul în care a fost încheiat un contract între Primăria Ploieşti şi Rosal Grup, Rosal a avut grijă să intre în licitaţie cu preţuri mai mari decât principalul competitor.

A doua firmă de salubrizare oferea, conform documentelor depuse la licitaţie, gratuitate la ridicarea deşeurilor cu condiția ca locuitorii Ploieștiului să colecteze deșeurile în mod selectiv.

”Gratuitatea” a fost respinsă de municipalitate, iar la refuz a contribuit și actualul edil, Andrei Volosevici.

Motivul invocat de Volosevici a fost etichetarea ofertei drept ”nerealisă”, edilul declarând că, pentru încărcatul şi transportatul deşeurilor pentru persoane fizice, firma care a pierdut licitaţia a ofertat tarif ”gratuit”.

Articolul precedentPreședintele Iohannis confirmă că ministrul Justiției a avut decizii care au nemulțumit coaliția
Articolul următorClotilde Armand riscă un dosar penal pentru că „toacă” banii Primăriei Sector 1 pe asistență juridică, deși are în subordine o „armată” de juriști
Jurnalist full-time / Pesimist part-time