Sursa foto: Facebook/ Klaus iohannis

Declarații contradictorii ale șefului statului ieri, în contextul participării la reuniunea Consiliului European, vizavi de aderarea României la Spațiul Schengen.

Potrivit explicațiilor oficiale, discuțiile programate la Bruxelles aveau teme diferite, una dintre acestea pe migrație, Klaus Iohannis afirmând că „granița exterioară a Uniunii Europene trebuie consolidată, lucru pe care noi, în România, l-am făcut demult”, cu referire la aderarea noastră la Schengen.

Suntem pregătiți pentru Schengen, a spus așadar șeful statului, însă în ultima perioadă, după izbucnirea războiului istraeliano-palestian, unele state membre din acest spațiu au început să impună restricții de circulație, iar de aici o serie de întrebări.

Iar Iohannis a lăsat să se înțeleagă că este posibil ca dorința României de a intra „cu acte” în Schengen să nu își mai aibă sensul:

Știm foarte bine că noi îndeplinim absolut toate criteriile Schengen, dar, pe de altă parte, și trebuie să spun, fiindcă cineva trebuie să o spună, realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează.

Nu mai funcționează și aproape că nu mai există spațiul Schengen, fiindcă, din cauza migrației, care este destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în Estul Uniunii, știți foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de granițe.

Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. Este o întrebare care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se știe. Se știe demult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere.

Eu am avut această discuție cu lideri europeni de ani de zile și le-am spus la toți: România ar deveni un punct forte al spațiului Schengen”.

Că mai există sau nu, că sunt probleme noi/ vechi sau nu, Iohnnis a asigurat totuși că va continua „pe linia diplomatică începută împreună cu toată echipa”, dar și că „Guvernul face tot ce poate”, punctând însă că „devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria de fiecare dată spune clar că n-are nimic împotriva României sau a Bulgariei, dar se opune extinderii spațiului Schengen, în condițiile în care exact în aceeași ședință a aprobat aderarea Croației. Deci argumentele sunt cel puțin străvezii. Și, în aceste condiții, noi continuăm. Noi continuăm toate discuțiile. (…) Însă mai este mult de negociat până ajungem acolo”.

Cum s-ar spune, rămânem pe discuții, pentru că, în ceea ce privește intenția țării noastre de a acționa în justiție internațională Austria, Iohannis a subliniat că „este o chestiune juridică foarte complicată. Nu am găsit doi juriști care să aibă aceeași opinie legat de această chestiune și cred că până când nu ne lămurim între noi, nu e bine să avansăm public anumite chestiuni”.

Articolul precedentMedic de la Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu, cercetat pentru luare de mită
Articolul următorDirector în cadrul MIPE, arestat la domiciliu pentru luare de mită în legătură cu aranjarea unor concursuri