Sursa: Facebook

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a explicat astăzi ce se mai poate face concret pentru ca România să aibă totuși intrare în spațiul Schengen, avându-se în vedere speculațiile care au existat după votul negativ al Austriei.

Într-un interviu la Digi 24, ministrul Aurescu a precizat, în principiu, că trebuie… răbdare și că „în momentul în care lucrurile vor fi aliniate vom solicita un vot în Consiliul JAI”. Totodată, acesta a punctat că, în acest moment, o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene ar dura mult prea mult până la un rezultat, nici acela sigur favorabil.

Între timp, a precizat Aurescu, „România va acționa pentru a construi elementele de care are nevoie Austria pentru a gestiona mai bine migrația ilegală”, însă a asigurat că „toată UE dorește să convingă Austria”.

Am convocat ambasadorul Austriei la București și am protestat împotriva alegațiilor privind rele tratamente față de companiile austriece. Toate interesele Austriei la nivel internațional sunt în atenția noastră. Aceste demersuri trebuie dozate foarte atent. Este normal să ne exprimăm dezaprobarea, pe de altă parte este nevoie de construcție.

Avem nevoie de votul Austriei. Vom avea o atitudine echilibrată, atentă. Autoritățile statului nu vor boicota firmele austriece și Austria în general. Fiecare cetățean este liber să aleagă propria conduită.

Referitor la CJUE, există o analiză de mai multă vreme. Există o singură acțiune pe care România o poate introduce direct împotriva Austriei la CJUE, anume o acțiune în constatarea încălcării a obligației de stat membru. Presupune sesizarea Comisiei Europene. Avizul motivat se dă în 3 luni, faza contencioasă durează aproape 2 ani. Pentru acest tip de procese CJUE are o jurisprudență extrem de redusă. 21,8 luni este media unei astfel de proceduri. Dorim să intrăm cât mai rapid în Schengen.

Mai este o acțiune pe care Comisia o poate introduce împotriva Austriei și mai există două acțiuni pe care România le-ar putea introduce împotriva Consiliului UE. Dacă CJUE ar anula decizia din 8 decembrie, ar fi nevoie de o altă decizie pe procedură. În toate aceste proceduri nu se pot obține despăgubiri. Curtea nu va putea obliga Austria să voteze pozitiv”, a punctat ministrul de Externe pentru sursa citată.

Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat că „nici eu, nici domnul președinte Iohannis nu am spus niciodată că 8 decembrie este un termen limită”, explicând că „nu se face prin fixarea unor termene arbitrare artificiale, ea înseamnă construcție, migală, lucru cărămidă cu cărămidă, etapă cu etapă până ajungi la un rezultat. Când ajungi la un rezultat, atunci îl anunți. Asta înseamnă să-ți faci treaba profesionist”.

Articolul precedentCiucă, în Franța: „Avem nevoie să reconectăm românii din diaspora cât mai bine cu țara”
Articolul următorExclusiv Ziarul de Investigații – Portret de ministru – Ministrul de Finanțe Adrian Câciu, un scamator al numerelor și al vorbelor