La alegerile locale din 2020, USR a reușit să câștige – în unele cazuri în mod surprinzător, primăriile a cinci orașe importante și a două dintre cele șase sectoare ale capitalei.
Este vorba despre Primăria Municipiului Brașov, câștigată de Allen Coliban, despre cea a Timișoarei, câștigată de către Dominic Fritz, despre Primăria Municipiului Alba Iulia, câștigată de către Gabriel Pleșa și despre cea a Bacăului, câștigată de către Lucian Viziteu.
La Câmpulung Muscel a câștigat fosta jurnalistă Pro TV Elena Lasconi.
De asemenea primăriile Sectoarelor 1 și 2 le-au revenit lui Clotilde Armand – chiar dacă asupra corectitudinii alegerilor planează mari semne de întrebare, și, respectiv, Radu Mihaiu.
Lista ar putea fi completată cu primarul general al Capitalei Nicușor Dan.
Fondator al USR, Nicușor Dan s-a bucurat mai întâi de sprijinul politic al acestei formațiuni, la care s-a raliat, apoi, și PNL.
Mai mult decât atât, deși coaliția de guvernare USR-PNL s-a rupt, la nivel național, PNL guvernând cu PSD, la nivelul Municipiului București, Nicușor Dan se sprijină, în continuare pe o majoritate USR-PNL-PMP, în Consiliul General.
Clotilde Armand nu a onorat niciuna dintre promisiunile făcute
Promenada Verde, un proiect megalomanic, 1,8 milioane euro/km
Astfel, în campania electorală din 2020, una dintre principalele promisiuni avansate de către candidatul USR Clotilde Armand era aceea a amenajării unei promenade de nu mai puțin de 44 de kilometri în jurul lacurilor din Sectorul 1!
În prima fază, aici ar fi urmat să aibă acces doar pietonii, iar, acolo unde proprietățile private se termină „în lac”, ar fi urmat să se construiască…pontoane.
Într-o a doua etapă, terenurile de pe mal ar fi urmat să fie recuperate, pentru a se construi 4 plaje și 10 baze sportive.
În sfârșit, într-o a treia etapă ar fi urmat să fie amenajate și piste pentru biciclete, conform lui Clotilde Armand.
Promisiunea nu a fost, însă, urmată de prezentarea unui studiu de fezabilitate în acest sens.
Între timp cei 44 de km s-au făcut doar vreo 16, iar costurile proiectului au ajuns la aproximativ 30 de milioane de euro.
Intervine prietenul Nicușor
Astfel, pe 29 octombrie 2021, Consiliul General al Municipiului București adopta o hotărâre prin care permitea Sectorului 1 să se asocieze cu Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) în vederea realizării unui proiect denumit „Promenada Verde”.
Cu acest prilej, consilierul general USR Luminița Șerban a susținut două amendamente, prin care durata asocierii era limitată la 5 ani, iar Primăria Sectorului 1 era obligată să investească 154 de milioane de lei pentru realizarea proiectului.
Amendamentele au fost adoptate cu voturile majorității USR-PNL-PMP.
Banii locuitorilor din Sectorul 1
Astfel, Primăria lui Clotilde Armand și-a asumat, acum doi ani, investirea a aproximativ 30 de milioane de euro, fără a avea vreun studiu de fezabilitate în susținerea acestei cifre.
Fiecare kilometru de promenadă ar fi urmat să coste aproape 1,8 milioane de euro, în vreme ce standardele de cost elaborate de către Guvernul României prevedeau 560 de mii de euro pentru un kilometru de drum județean, spre exemplu.
Norocul contribuabililor din Sectorul 1 a fost că prinsă în războiul cu Consiliul Local al Sectorului 1 și în cel cu operatorul de salubritate, Romprest, Clotilde Armand nu a avut capacitatea administrativă de a pune în aplicare acest proiect megalomanic.
Niciun spațiu verde nou, în Sectorul 1
Tot în campania electorală din 2020, candidatul USR Clotilde Armand promitea că va identifica terenuri pentru noi spații verzi, terenurile virane ar fi urmat să fie transformate în grădini comunitare, iar grădinile dintre blocuri ar fi urmat să devină spații verzi de calitate pentru comunitățile locale.
Ea mai spunea și că va lansa un program de înverzire a teraselor blocurilor.
Din păcate, după preluarea mandatului atât de îndoielnic câștigat, și aceste promusiuni au fost uitate.
Primăria Sectorului 1 nu a reabilitat niciun spațiu verde dintre blocuri.
Nu a reușit să expropriere niciun teren dintre blocuri, cu destinație de spațiu verde sau loc de joacă pentru copii.
Mai multe astfel de terenuri dintre blocuri au fost retrocedate, iar proprietarii au scos de pe terenurile lor aparatele de joacă pentru copii și băncile – așa cum s-a întâmplat cu terenul de pe Bd. Ion Mihalache 148D, dorind să își valorifice prin construire dreptul de proprietate.
Parcul Elisabeta Rizea, un parc care nu e parc
Singurul spațiu verde pe care Clotilde Armand pretindea, cu țipete de bucurie că l-ar fi amenajat – un nou parc, „Elisabeta Rizea” , spunea propaganda din Banu Manta nr. 9, este de fapt fosta curte a ADP Sector 1, din spatele Casei Presei, amenajată ca spațiu verde de zeci de ani, după cum se poate vedea după vechimea copacilor.
Edilul Armand a poruncit numai dezafectarea gardului, dând acces publicului, atât!
În plus, Primăria Sectorului 1 nu poate acorda denumiri unor spații publice, această atribuție revenind Primăriei Capitalei și Consiliului General al Municipiului București.
Sute de milioane de lei pentru copaci care nu există!
Promisiunile lui Clotilde Armand nu se opreau aici, ci includeau și plantarea a 50.000 de copaci și perdele forestiere la periferia sectorului.
În curțile unuităților de învățământ ar fi urmat să fie plantate mini păduri Urbane Miyawaki, mai promitea candidatul USR.
Ce-i drept, în anul 2022, în bugetul Sectorului 1, Executivul condus de către Clotilde Armand a prevăzut nu mai puțin de 140 de milioane de lei pentru plantări.
Anul acesta, suma pentru plantări a crescut la 190 de milioane de lei.
Conform consilierului local PNL Dinu Gheorghe, șef al Comisiei de buget, ar fi trebuit să fie plantați 300 de mii de copaci…
Închiderea gropii de gunoi de la Chiajna, Clotilde Armand sau musca la arat!
Candidatul USR la Primăria Sectorului 1 Clotilde Armand mai promitea și închiderea gropii de gunoi de la Chiajna și a tuturor gropilor ilegale de gunoi din Sectorul 1.
Groapa de gunoi de la Chiajna a fost, în cele din urmă, închisă, dar nu datorită lui Clotilde Armand, ci prin lupta în justiție a fostului edil, Daniel Tudorache, și a unui grup civic care îl includea și pe consilierul local Cristian Tudose pe activistul de mediu Bogdan Tucmeanu și mai mulți cetățeni din Chiajna și Sectorul 1.
A fost inițiată o petiție „Aer curat, bun de respirat”, care a strâns 40 de mii de semnături, și au fost duse acțiuni în instanță împotriva operatorului gropii de gunoi.
Clotilde Armand rămâne în istoria Sectorului 1 cu o nouă groapă de gunoi!
În schimb, ajunsă primar al Sectorului 1, Clotilde Armand a girat – în calitate de membru al ADI Managementul Deșeurilor, alături de ceilalți cinci primari de sectoare și de Nicușor Dan, înființarea unei noi gropi de gunoi în Sectorul 1, pe cele 11 hectare ale fostului poligon SRI – Centrul de Aport Voluntar pentru obiecte voluminoase.
Asta deși promisese, în fața Consiliului Local din Banu Manta, că, în mandatul său, nu va fi înființată o nouă groapă de gunoi, în Sectorul 1.
Peste 100 de străzi de pământ, în Sectorul 1!
Tot Clotilde Armand și tot în calitate de candidat USR promitea și regenerarea zonei de Nord, adică apă, canalizare și asfalt pe toate străzile din Sectorul 1.
Nici această promisiune nu a fost onorată. Astfel, potrivit consilierului local liberal Dinu Gheorghe, dintre cele peste o sută de străzi de pământ din Sectorul 1, primarul Clotilde Armand a propus doar două proiecte pentru introducerea rețelei de apă și canalizare și asfaltare.
Trotuarele din Sectorul 1 curse cu obstacole și capcane pentru pietoni
Refacerea trotuarelor pentru circulația pietonală, pe baza unui plan pe termen mediu aprobat în Consiliul Local era o altă promisiune a candidatului Armand. Refacerea trotuarelor ar fi trebuit să includă eliberarea de mașini parcate și interzicerea/limitarea parcării pe trotuar, refacerea pavajelor, refacerea barierei verzi de copaci/arbuști între carosabil și trotuar, proiectarea de trasee/piste pentru biciclete acolo unde lățimea trotuarului o permite.
Nici aceste promisiuni nu au devenit realitate. În calitate de primar, Clotilde Armand nu a reușit să reabiliteze niciun metru de trotuar, nu a reușit să amenajeze piste pentru biciclete.
Infrastructura pietonală din Sectorul 1 este o adevărată cursă cu obstacole pentru pietoni și este plină de capcane pentru persoanele cu necesități speciale de deplasare, fie că vorbim despre cei aflați în scaune rulante, despre vârstnici, despre mame sau bunici cu copii în cărucioare sau, pur și simplu, despre persoane care duc un bagaj mai mare.
Niciun nou loc de parcare, în Sectorul 1
Clotilde Armand mai promitea și construirea de 10.000 locuri noi de parcare în subteran sau în sistem park&ride în zonele aglomerate, în special în zona Parcului Bazilescu, Piaței Victoriei, printr-un contract cu BERD sau BEI.
După trei ani de mandat, nu a fost construit niciun loc de parcare. Sectorul 1 se poate „mândri” și cu incapacitatea de a atrage fonduri europene.
În schimb, Clotilde Armand își ține promisiunea de a-i amenda pe cetățenii care parchează neregulamentar, pe trotuare, pe trecerile de pietoni etc, fără a le oferi, însă, alternativă.
Zero investiții în grădinițe, creșe și școli, în Sectorul 1
Candidatul USR la Primăria din Banu Manta mai promitea și extinderea spațiilor educaționale în mod etapizat, pentru a evita trei schimburi si apoi, două schimburi în școli, cu orare adecvate vârstei şi atingerea în perspectivă a unui prag de 22 de elevi pe clasă.
După trei ani de mandat, în două dintre cele mai aglomerate școli din Capitală – „Pia Brătianu” și „Herăstrău”, încă se învață în trei schimburi.
Investițiile în infrastructura educațională lipsesc, în Sectorul 1, astfel încât și numărul de locuri disponibile pentru preșcolari, în creșe și grădinițe, este cu mult sub necesar, sub cererea existentă.
Zero investiții în infrastructura sportivă din Sectorul 1
Clotilde Armand promitea că se va ocupa și de infrastructura sportivă și că va construi, în următorii doi ani de la câștigarea mandatului, un bazin de înot la care vor avea acces toți elevii din școlile Sectorului 1, în mod gratuit și programat, asistați de către profesioniști.
De asemenea, candidatul USR promitea și construirea de terenuri de sport (minifotbal și baschet), dar și locuri de joacă care să stimuleze mișcarea în cartiere și parcuri.
Nici bazinul de înot, nici terenurile de sport nu au devenit vreodată realitate.
Nici promisiunile ce vizau construirea de locuințe pentru tineri nu s-au împlinit.
În trei ani de zile, Primăria Sectorului 1 nu a construit sau achiziționat nicio locuință, deși cererea de locuințe sociale este covârșitoare.
Singurele momente când subiectul locuințelor sociale a fost în prim plan a fost acela al reînnoirii contractelor pentru beneficiarii locuințelor sociale.
Atunci, edilul din Banu Manta a încercat să împiedice reînnoirea contractelor, prin hotărâre a Consiliului local al Sectorului 1. Clotilde Armand a cedat doar la presiunea publică a beneficiarilor și a ONG-urilor pentru Dreptul la Locuire.
În fine, am lăsat pentru final una dintre promisiunile tuturor candidaților USR, care promiteau că vor duce „un altfel de politică” – transparența.
Clotilde Armand promitea „Primăria de sticlă”, adică transparență totală și luptă împotriva corupției.
După „câștigarea” mandatului, Primăria Sectorului 1 și-a închis ușile pentru cetățeni, la propriu și la figurat. Și pentru presă la fel!
În monitorul oficial al Primăriei Sectorului 1, acolo unde ar trebui să apară nu doar hotărârile de Consiliu Local, ci și dispozițiile de primar, nu găsești decât pagini albe.
Primarul Clotilde Armand nu primește cetățeni în audiență și nu susține conferințe de presă.
Cetățenii nu pot urmări parcursul petițiilor sau al documentațiilor, de urbanism, spre exemplu, înaintate către compartimentele de specialitate ale Primăriei Sectorului 1 și nu primesc răspuns în termenele legale.
Iar, ca un apogeu al luptei împotriva corupției, primarul Clotilde Armand s-a autonumit șef de proiect într-un proiect pe fonduri europene vizând transparența și anticorupția.
Notă* – fotografiile folosite sunt preluate exclusiv de pe pagina de Facebook a doamnei Clotilde Armand