foto-Inspectia judiciara

A devenit o reală bătaie de joc să sesizezi Inspecția Judiciară. A formula o petiție la această instituție este un drept garantat de Constituție. Inspecția Judiciară are obligația de a face verificări punctuale, la cererea oricărui cetățean, care are suspiciuni, probe, cu privire la fapte care încalcă statutul magistraților.

Regulile de sesizare sunt postate chiar pe site-ul instituției. După cum apare public, nu se menționează sub nicio formă că ar fi obligatorie semnătura electronică, ci cea olografă(n.r „de mână”). Regula trebuie să fie simplă, echitabilă, pentru că este vorba despre un drept constituțional.

Regulile de sesizare sunt publice și nu este menționată obligativitatea semnăturii electronice

Ce se întâmplă în realitate: Când nu vrea să soluționeze petiții, Inspecția Judiciară cere semnătură electronică. Document

Inspectia Judiciară nu ține cont de petițiile justițiabililor

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Nu este prima dată când „Ziarul de Investigații” a semnalat că inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, încalcă regulile de soluționare a petițiilor. Au fost cititori, care ne-au arătat cu documente cum o petiție ajunsă pe masa domniei sale, îndreptată spre președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Bogdan Mateescu, a fost clasată în aceeași zi în care a fost trimisă: motivul a fost unul inventat: lipsa semnăturii electronice.

Anul 2022 a debutat tot cu această încălcare flagrantă a unui drept constituțional. Lucian Netejoru a clasat rapid o petiție care îl viza în mod direct. Printre alte motive, irelevante față de obiectul cererii: lipsa semnăturii electronice.

Mai exact, când este o vorba despre o petiție complexă, ai cărei subiecți sunt nume „grele” din magistratură, Netejoru invocă semnătura electronică. Imaginați-vă: spre exemplu, un om din România, locuitor al satului Roșia Montană vrea să sesizeze Inspecția Judiciară: sunt zile în care nu are nici curent electric, să poată transmită pe mail cererea, dar să dețină semnătură electronică(…)

Reiese, astfel, că Netejoru nu ține cont de Constituție și ne întrebăm, dacă nu comite un abuz în acest sens.

Lucian Netejoru inventează semnătura electronică pentru a închide gura petenților

Cine este Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare

Lucian Netejoru ocupă funcția de inspector-șef al Inspecției Judiciare de la 1 septembrie 2015. Deși mandatul i-a expirat la 1 septembrie 2018, a rămas, totuși, la conducerea instituției, ca interimar.

Păstrarea sa în funcție ca interimar s-ar fi făcut la cererea expresă a PSD.

Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare. foto: universul.net

Potrivit legii, Netejoru ar fi avut dreptul la un mandat, doar prin susținerea unui concurs, lucru care nu s-a întâmplat. Potrivit ultimei declarații de avere, are un venit lunar de aproape 8500 euro/lună.

Este acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Potrivit publicației Press One, Netejoru a avut nevoie de doar trei cărți pentru „elaborarea” lucrării de doctorat “Particularități manageriale în cooperarea polițienească internațională pentru prevenirea spălării banilor”.

Coordonatoarea sa de doctorat, profesor universitar Ștefania Georgeta Ungureanu, este condamnată la închisoare cu suspendare, pentru că a înșelat Academia de Poliție, precum și nouă doctoranzi ai acestei instituții, relatează sursa citată.

Până la publicarea acestui articol, oficialii Inspecției Judiciare nu au putut fi contactați.

Citește și: Cum se ferește Inspecția Judiciară să-i cerceteze pe „greii” din CSM. Mărturii incredibile

Articolul precedentIohannis: „Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu”
Articolul următorAUR face liste cu publicații sau, după cum le numesc ei, ”organe de presă toxice și false”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”