Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

De-a lungul timpului, s-au făcut mai multe liste.

Liste cu persoane care nu conveneau partidului, indiferent despre ce partid sau din ce țară vorbim. Liste cu activiști. Personalități. Oameni care vorbesc prea mult. Care nu corespund doctrinei. Care stau ca un ghimpe în coasta altora.

Majoritatea listelor de acest gen numai pozitive nu sunt. De-a lungul timpului, și-au dovedit nocivitatea. Dar unii nu vor să învețe din greșelile istoriei. Preferă să le repete.

AUR dă start public unei asemenea liste

Pe pagina de Facebook, AUR spune în felul următor: ”Haideți să vedem care sunt cele mai toxice și false organe de presă. Începem noi: G4Media… Completați voi!”

Peste 1.000 de like-uri și comentarii la acest început de listă. Și, sincer, comentariile nu sunt nici dintre cele mai pașnice, nici dintre cele mai elevate.

Începând cu atac la persoană, pentru că nu s-au limitat doar la o înșiruire de nume, ci au dat și-n cei care aveau o altă părere, și terminând cu dorințe de genul ”AUR să-și facă propriul post tv”.

Genul de discurs care te face să te simți cel puțin inconfortabil, mai ales când însuși moderatorul de pagină te întreabă dacă ”dorești să candidezi pentru un loc în top”. Mie, una, numai pașnică și neamenințătoare nu-mi sună o remarcă de acest gen, făcută la adresa unei persoane fizice.

Un amestec de ură, răutate, dorință de răzbunare pentru un pericol cumva închipuit. Instigare. Și da, AUR continuă să susțină că nu e un partid extremist. Cu toate că începe, de pe acum, să facă liste. Liste care incită la ură. Nu subliminal, ci pe față.

G4Media e cap de afiș dar, în comentarii, sunt vizate și persoane publice

De ce e G4Media cap de afiș? Pentru că a numit, în nenumărate rânduri, AUR un partid extremist. Cu exemple și argumente.

În ciuda tuturor exemplelor și argumentelor, AUR insistă să-i numească toxici și falși. Pentru că, dacă repeți de îndeajuns de multe ori un neadevăr, cei care te aplaudă o să-l adopte drept adevăr universal.

Și pentru că reacționează într-un mod care, din nou, îmi aduce aminte de o altă ”epocă de aur”, în care cine nu e cu noi, e împotriva noastră.

CTP, Lucian Mîndruță, Marius Pieleanu, Mircea Marian – sunt doar câteva dintre numele enumerate. Dacă e să faci un rezumat, oricine care a spus, vreodată, ceva rău despre AUR poate intra pe lista cu pricina. Singura diferență e poziția pe care se va clasa.

Ce e această listă, în fapt?

Atentat la libertatea presei. Instigare la ură împotriva jurnaliștilor și, mai mult decât atât, împotriva oricui care nu vede în AUR altceva decât un salvator.

Am mai spus: conform Constituției, niciun partid nu are voie să instige la ură. Citiți Articolul 30 alin. (7), să vă convingeți. Să nu spuneți că e ”fake news”.

Mai mult decât atât, într-o perioadă în care listele trecutului ne-au demonstrat că nu au vrut binele tuturor, ci doar binele personal, să pui la perete presa este un act de intimidare.

Unde se va ajunge? Dacă această violență trece limita Facebook-ului, cine va răspunde? Vor spune, din nou, cei de la AUR că ”n-au zis ei aia” sau își vor asuma că acest gen de discurs este mai mult decât nociv?

Deocamdată, este dat la ficați, pe față, prin intermediul cuvintelor și sub perdeaua unei rețele de socializare.

Articolul precedentRafila: „O să renunțăm la certificatul internațional când va exista o decizie la nivelul UE”
Articolul următorNicușor Dan a anunțat lansarea licitației pentru modernizarea sistemului de termoficare
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.