Sursă foto: adevarul.ro
Sursă foto: adevarul.ro

Condițiile în care un partid poate fi scos în afara legii sunt câteva și destul de simple.

Îndeajuns de simple pentru a le înțelege oricine.

Conform Legii partidelor politice, ”sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activităţi pe care le organizează, încalcă prevederile art. 30 alin. (7), art. 37 alin. (2) sau (4) din Constituţie.

Pentru un plus de informație, căutăm în Constituția României.

Articolul 30 alin. (7) spune în felul următor:

Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

Există asemenea manifestări din partea AUR?

Nu știu, cititorii să decidă.

Manifestări ”antimaghiare” la Valea Uzului? Declarații homofobe? Declarații misogine? Toate bifate, de-a lungul timpului.

Dar să vedem și alte manifestări ale susținătorilor AUR, manifestări de care George Simion nu se dezice:

– Un protestatar a desenat o zvastică pe steagul Uniunii Europene (ieri, la protestul de la Parlament);

– La protestul anti-vaccin de la sfârșitul lui octombrie, alături de OMS erau desenate o seceră și-o seringă. Cumva simbol comunist, ar zice cei care știu despre ce e vorba;

– Replica lui George Simion de la Galați se pune? Se pune!

– Mașini vandalizate de către protestatari.

Mergem mai departe

– Ieri, în curtea Parlamentului, un bărbat făcea live, cu protestul. Nimic ieșit din comun, ați zice. Doar că ce spune el, seamănă a incitare. Păcat că discursul ăsta s-a întâmplat pe 21 decembrie când, acum 32 de ani, alții chiar luptau pentru libertate.

”Poporul a reușit să intre în curtea Parlamentului. […] Jandarmii sunt scoși din dispozitiv, uitați-i cum fug! […] Din acest moment, practic, putem să aplicăm strategii. […] Oamenii au intrat și forțează intrările.”

– În plus, bărbatul ăsta s-a dus la mașinile guvernamentale. Să interogheze șoferii. Nu știm exact de ce, în ce calitate sau ce avea de gând, dar să-l ascultăm. Mie nu-mi seamănă a discurs pașnic. Și seamănă și la incitare la violență.

Tu ce ești? Al cui șofer ești? Sau ce ești? Ce ești, securist, ce ești? […] Acasă, dacă ești cu hoții, fugi acasă. […] Arafat, cine merge cu mașina asta? Zi ce nație e cine merge cu mașina asta! […] Nu poți să răspunzi, ești consemn!

Mai departe, pentru că tot nu am înțeles ce voia domnul cu pricina.

Deci toate mașinile sunt luate prin surprindere. Sunt prinși aici, înăuntru. […] Unii încearcă să se pregătească să fugă, ca să scape. Și de asta își pregătesc șoferii, ca să fie pregătiți, în caz de ceva. Eu așa aș face dacă aș fi în locul lor.

Mă repet, mie nu-mi sună a discurs pașnic. Probabil AUR o să spună că bărbatul nu era de-al lor. Dar era acolo, prezent la apelul făcut de ei.

Să vedem ce zice și George Simion

”Florin Cîțu m-a făcut anarhist și eu l-am făcut autist, dar nu ne-am înjurat”.

Discriminare, nu?

Cât despre ”revolte sociale”, același Simion spune: ”Azi le-am împiedicat, dar nu mai garantez că o să se mai întâmple asta”.

Cu alte cuvinte, are știință despre alte manifestări violente. Și nu se știe dacă le va mai opri să nu devină mai violente.

Motive pentru ca partidul să fie scos în afara legii?

Nu sunt judecător să mă pronunț. Doar relatez faptele. Pentru art. 30, alin. 7, partidul se dizolvă de către Curtea Constituțională.

Bineînțeles, că depinde de fiecare ce consideră discriminare, incitare la violență sau ură.

Consider că am cititori îndeajuns de deștepți încât să verifice tot ceea ce am spus aici. Și surse. Și citate. Și să gândească, cu propria minte, dacă e vorba de incitare ”la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene” din partea AUR

Articolul precedentCristian Ghinea a demisionat din funcția de vicepreședinte al USR
Articolul următorDiana Șoșoacă, amenințări la adresa parlamentarilor: „O să vă iau pe rând pe fiecare”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.