Ungaria va supraimpozita multinaționalele pentru a finanța armata

Anunțul a fost făcut de către premierul Viktor Orbán.

 Ungaria va lua măsuri radicale pentru a asigura finanțarea armatei. „Profitul suplimentar” al companiilor multinaționale și al băncilor va fi reținut de stat, pentru „protejarea cheltuielilor generale” ale țării, a declarat premierul Viktor Orbán. Anunțul a fost făcut după ce miercuri a fost decretată „Starea de Urgență” în Ungaria, care permite Guvernului să ia decizii rapid, fără să parcurgă  procedurile juridice obișnuite.

Măsura ar urma să fie aplicată pentru anii fiscali 2022 și 2023

În anunțul oficial, premierul Orbán a declarat că prețurile la energie continuă să crească. Acest lucru face din ce în ce mai dificilă și mai costisitoare protejarea familiilor maghiare. Armata trebuie protejată imediat, în contextul războiului din țara vecină, Ucraina, a subliniat premierul.

„Între timp, odată cu creșterea ratelor dobânzilor și a prețurilor în creștere, băncile și marile multinaționale culeg profituri tot mai mari și profituri suplimentare. Prin urmare, guvernul a decis să înființeze un fond de apărare și un fond de urgență”, a spus Orbán.

Cine ar urma să fie impozitat suplimentar

Sunt vizate de această măsură băncile, firmele de asigurare, marile lanțuri de retail, companiile energetice și comerciale, companiile de telecomunicații și companiile aeriene. Acestea vor fi obligate să plătească o mare parte din profiturile suplimentare în cele două fonduri menționate. „Cei care fac profit suplimentar în această situație de război sunt așteptați să ajute oamenii și să contribuie la costurile de apărare ale țării”, a precizat Orbán. Premierul Ungariei nu a dat detalii  privind  ceea înseamnă  „profitul suplimentar” pe care urmărește să-l rețină statul.

Controale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, după un val de demisii ale medicilor

Articolul precedentAlarmant: peste 4.200 de sesizări privind abuzul sexual asupra copiilor, înregistrate anul trecut la Poliția Română
Articolul următorForajul gazelor naturale din Marea Neagră ar putea începe mai devreme de anul 2026