Foraj Marea Neagra
Foraj Marea Neagra. Sursa foto: libertarea.ro

Proiectul de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră va fi accelerat de către România. Măsura a fost luată din cauza  crizei de gaze naturale în Europa, a declarat un director de la Romgaz, societate implicată în proiectul Neptun Deep. Romgaz SA a preluat de la Exxon Mobil participaţia sa de 50% la proiectul Neptun Deep. Compania susţine că este posibil ca operatorul proiectului, grupul petrolier OMV Petrom SA, să reevalueze dezvoltarea acestuia, din cauza creşterii preţurilor energiei şi a costurilor de construcţie.

„Având în vedere ce se întâmplă în Uniunea Europeană, şi necesarul de a avea gaze mai devreme decât ne aşteptam, încercăm să analizăm diferite abordări. Analizăm diferiţi indicatori în contextul în care preţul gazelor a explodat”, a declarat directorul financiar de la Romgaz, Răzvan Popescu. Chiar dacă Petrom este operator la proiectul Neptun Deep, partenerii analizează posibilitatea de a folosi mai mult infrastructura existentă din Marea Neagră. De asemenea, ei vor să împartă proiectul în două şi chiar trei faze pentru a scoate mai devreme, gazele naturale pe piaţă, a spus Răzvan Popescu.

Romgaz aşteaptă ultimele aprobări pentru a putea finaliza preluarea participaţiei deţinută de Exxon Mobil la Neptun Deep.

Compania vrea să vândă obligaţiuni internaţionale pentru a finanţa proiectul, a declarat Răzvan Popescu. Romgaz are în vedere obligaţiuni pe cinci şi şapte ani. Primă emisiune ar fi în valoare de 500 de milioane de euro, putând fi lansată în mijlocul lui 2023, potrivit directorului financiar. „Producţia la Neptun nu ar trebui să înceapă mai târziu de 2026. Aceasta este estimarea iniţială din planurile Exxon dar poate există o modalitate de a urgenta lucrurile pentru că ştim cât de necesar este să avem gaze europene”, a adăugat Răzvan Popescu.

Ungaria va supraimpozita multinaționalele pentru a finanța armata

Articolul precedentUngaria va supraimpozita multinaționalele pentru a finanța armata
Articolul următorPostul de radio Europa FM împlinește 22 de ani