foto: PresaSm

Sistemul Ro-ALERT- Copil dispărut, cu ajutorul căruia populaţia va fi anunţată despre dispariţia unui copil şi semnalmentele acestuia a devenit funcțional, a comunicat Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară. Minim 80% dintre declaraţiile copiilor privitoare la abuzul sexual sunt reale, reiese din analizele Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, majoritatea agresorilor provenind din rândul apropiaţilor şi/sau familiei. Un studiu realizat de World Vision România arată că unu din trei copii de la sate n-ar raporta un abuz către autorităţi, deoarece se tem că nu vor fi crezuţi dar şi de teama de a fi judecaţi de familie.

Mii de sesizări privind abuzul sexual asupra copiilor

Principalele cauze ale dispariţiei copiilor din familie sunt legate de abuzurile la care sunt expuşi, în special de cele de natură sexuală. În anul 2021, Poliţia Naţională a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz sexual îndreptate împotriva copiilor, cum ar fi viol, agresiune sexuală, act sexual, corupere sexuală, racolare de minori în scopuri sexuale şi hărţuire sexuală.

„În cadrul dezbaterii, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniu au prezentat demersurile pe care le realizează pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen din perspectiva protecţiei copilului, a sistemului de educaţie, dar şi a activităţii de combatere, cu accent pe informarea copiilor şi a părinţilor, crearea unui sistem informatic unitar de colectare de date cu privire la abuzurile împotriva copiilor, precum şi pe demersul strategic al Ministerului Educaţiei de promovare a educaţiei parentale. Membrii legislativului prezenţi la dezbatere au subliniat, pe de o parte, necesitatea implementării efective a prevederilor legale existente, a acţiunilor pro-active susţinute din partea instituţiilor direct implicate în prevenirea acestui fenomen, iar, pe de altă parte, necesitatea promovării urgențe a demersului legislativ privind stabilirea limitei de vârstă până la care un act sexual cu un minor poate fi considerat consimţit”, a comunicat Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară.

Controale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, după un val de demisii ale medicilor

Articolul precedentControale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, după un val de demisii ale medicilor
Articolul următorUngaria va supraimpozita multinaționalele pentru a finanța armata