Cîțu a propus extinderea plafonării și compensării cel puțin până în vară

Fostul premier este de acord și cu aplicarea retroactiv, dacă legislația permite acest lucru, avizul urmând să fie dat de Ministerul Justiției

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat faptul că a propus extinderea perioadei pentru care să se aplice prevederile din Legea compensării și plafonării la energie, cel puțin până în vară. Discuția pe această temă a avut-o, astăzi, cu liderul social democraților. Mai mult, Cîțu a fost de acord și cu aplicarea retroactivă, având în vedere că în luna ianuarie consumul de energie este de obicei mai mare decât în celelalte luni, însă a precizat că este nevoie de avizul din partea Ministerului Justiției, în privința constituționalității acestui aspect.   

De altfel, Cîțu a afirmat că a discutat cu Marcel Ciolacu despre ceea ce se întâmplă după ce expiră această Ordonanţă, care ar viza doar perioada de iarnă, potrivit Legii 259/2021 (1 noiembrie 2021- 31 martie 2022, cu punere în aplicare prin OUG de la 1 februarie 2022) dacă se merge cu reglementare pentru şase luni de zile sau un an de zile, iar variantele trebuie discutate cu Comisia Europeană.

„Atunci am propus că poate extindem această plafonare de preţuri şi compendare, deci Ordonanţa pe care o va da azi Guvernul, să fie extinsă până în vară. Binenţeles că este o decizie pe care trebuie să o ia Guvernul dar îi voi propune, dacă nu avem timp, sau nu avem o decizie de la Comisie (…) să se prelungească până în vară. Depinde de ce se întâmplă şi de la 1 aprilie, deci sunt discuţii”, a spus Cîţu, într-o nouă declaraţie de presă susţinută la Senat.

Liderul PNL a precizat că, din câte ştie, OUG privind noua schemă pe energie va fi dată azi, cu ceva întârziere față de programul inițial, şi că înainte de şedinţa de Guvern se va convoca şi Consiliul Economic şi Social (CES). Cât privește punerea în aplicare a prevederilor acestei Ordonanțe de Urgență, acesta a afirmat că susţine aplicarea retroactiv, încă din noiembrie, dar că nu depinde de el acest lucru. „Eu susțin şi pentru ianuarie, şi pentru decembrie, şi pentru noiembrie, problema este dacă susţine legislaţia din România, dacă poţi să faci ceva retroactiv”, Cîțu precizând că depinde de avizul ministerului Justiţiei. „Să lăsăm Ministerul Justiţiei să se pronunţe pe acest proiect de Ordonanţă, nu are rost să discutăm noi, din partea noastră suntem de acord să se ducă şi pe ianuarie, nu e niciun fel de problemă din partea noastră, Ministerul să îşi facă treabă şi dacă e constituţională, cu siguranţă va fi adoptată astăzi în Guvern”, a mai afirmat Florin Cîțu.

OUG privind noua schemă de compesare și plafonare a facturilor la energie, amânată pe „ultima sută de metri”

Articolul precedentOUG privind noua schemă de compesare și plafonare a facturilor la energie, amânată pe „ultima sută de metri”
Articolul următorPeste 8.000 de agenţi economici din industria hotelieră primesc a doua tranşă din ajutorul de stat