Școlile private rămân deschise, cele publice intră în vacanță pentru două săptămâni

„Nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituie o vacanță într-o anumită perioadă”, a afirmat Cîmpeanu cu privire la școlile private

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu a afirmat că articolul care prevedea suspendarea activității fizice din cadrul școlilor private nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial. Acest fapt a dus la confuzie, deși scopul acestei vacanțe „forțate”, pentru tot învățământul preuniversitar, este acela de a limita răspândirea coronavirus, în contextul valului 4.

„Conform art. 8.1 din decizia CNSU, se suspendă prezența fizică din școlile și grădinițele private. Se suspendă prezența fizică înseamnă că școlile private pot organiza sau vacanță, sau cursuri online. Din păcate, art 8.1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educației a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat”, a declarat Cîmpeanu la Digi 24.

Întrebat dacă este vorba de o „scăpare”, oficialul a afirmat că i-ar plăcea să presupună că a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate și ce nu se poate reglementa. „Nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituție o vacanță într-o anumită perioadă”, a mai spus Cîmpeanu, adăugând că Guvernul va putea rezolva această problemă. CNSU a reglementat deja. Peste CNSU, doar Guvernul poate valida art. 8.1 din hotărârea CNSU care este corect, evită discriminarea dintre elevii din învățământul privat și cel de stat. Atâta vreme cât am acceptat, ca ministru al Educației, această vacanță de 2 săptămâni, am acceptat pentru că a fost în interesul general de asigurare a stării de sănătate a elevilor. E normal să se aplice unitar, nu numai pentru școlile de la stat”, a mai afirmat Cîmpeanu.

Pentru că Articolul 8 din Hotărârea CNSU 91/22 octombrie, care prevedea închiderea și a unităților private, nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern finală, care instituie măsurile, valabile de luni, 25 octombrie 2021, școlile private nu au nicio restricție începând de luni, în afară de cele aflate deja în vigoare. Astfel, potrivit documentelor și actelor normative actuale, publicate deja în Monitorul Oficial, de luni 25 octombrie, școlile private pot chema elevii cu prezență fizică la școală.

În rândul unităților private cărora nu li se aplică aceleași măsuri ca în cazul celor publice se numără inclusiv cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state. În acest mod s-a creat confuzie, neştiindu-se dacă acestea pot sau nu funcţiona, deși referirea se făcea doar la suspendarea activităților în formatul fizic. „Din păcate, demersul nu a fost dus până la capăt”, a mai spus Cîmpeanu.

De partea cealată, Consiliul Național al Elevilor a reacționat la această situație haotică în care se află educația din România. „Din nou, suntem martorii unor măsuri fără cap şi fără coadă – vacanţă pentru toţi, dar doar pentru unii! Astfel de erori sunt inadmisibile, iar Ministerul Educaţiei are datoria de a propune de urgenţă adoptarea unei hotărâri de guvern care să o completeze pe cealaltă şi prin care să se permită suspendarea cursurilor şi pentru şcolile private”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, la Digi 24.

Potrivit Digi 24, luni, la ora 11.00, la Guvern se va discuta această situație apărută.

CNSU a decis care sunt restricțiile pentru următoarele 30 de zile

Articolul precedentRafila: „Este necesară o lună de solidaritate pentru oprirea pandemiei, pentru oprirea deceselor în România”
Articolul următorAnca Dragu (USR): „Mandatul nostru este clar, noi nu susţinem un guvern minoritar”