Anca Dragu (USR): „Mandatul nostru este clar, noi nu susţinem un guvern minoritar”

Liberalii vor un guvern minoritar, format din PNL și UDRM, condus de Nicolae Ciucă

Președinta Senatului, Anca Dragu a afirmat la Digi 24 că nu sunt motive pentru care să fie schimbată din această funcție, despre care se spune că i-ar fi oferită lui Florin Cîțu. Potrivit regulamentului, șeful Senatului, ales pentru o perioadă de 4 ani, poate fi schimbat dacă acesta a încălcat Constituția sau regulamentul.  Totodată, Anca Dragu a subliniat că ideea unui guvern minoritar, așa cum își dorește PNL nu este o soluție pentru România.  

„Nu am avut o discuţie despre şefia Senatului în sensul de a fi această poziţie oferită domnului Florin Cîţu. În regulament scrie că preşedintele se alege pe o perioadă de 4 ani. Mai scrie că poate fi schimbat, dar e nevoie de o majoritate sau dacă preşedintele Senatului a încălcat Constituţia sau regulamentul. Schimbarea preşedintelui Senatului presupune nişte paşi de urmat (…) Într-adevăr au fost discuţii între PNL şi PSD care au inclus preşedinţia Senatului, dar nu pot să confirm sau să infirm aceste discuţii. Nu putem să fim de acord cu încălcarea Constituţiei sau a regulamentului”, a afirmat Anca Dragu, la Digi 24, duminică seara.

 USR, întâlnire cu premierul desemnat

Astăzi, de la ora 12.00, va avea loc o întâlnire între liderul USR, Dacian Cioloș și premierul desemnat, Nicolae Ciucă, iar șefa Senatului a ținut să sublinieze faptul că USR nu va susține un guvern minoritar.

„Nu este o întâlnire de negociere. Premierul desemnat l-a contactat pe domnul Cioloş şi a cerut această întâlnire pentru a-i prezenta echipa, programul, un demers firesc. Este prima întâlnire. Mandatul nostru este clar, noi nu susţinem un guvern minoritar, cum şi mesajul PNL este clar, vor un guvern minoritar condus de domnul Ciucă. Se pare că şi PNL şi PSD împing spre un guvern minoritar, deşi acesta nu este o soluţie pentru România”, a mai declarat Anca Dragu.

De altfel, duminică au avut loc negocieri cu cei de la UDRM și PSD, ambele formațiuni având propuneri pentru programul de guvernare, printre acestea măsurile pentru stimularea natalițății (UDMR), respectiv „decalogul” măsurilor sociale, economice și sanitare (PSD).

Potrivit unor surse politice, citate de Digi24, PSD nu vrea să susțină guvernul în lipsa unor garanții clare: susținere doar până în februarie și preluarea în programul de guvernare a „decalogului” PSD. De asemenea, Marcel Ciolacu mai vrea să aprobe lista de miniștri, înainte de depunerea ei în Parlament. De altfel, Florin Cîțu nu a fost de acord cu solicitările social democraților. Mai mult, nici între partenerii de guvernare nu sunt lucrurile foarte clare, căci PNL și UDMR nu au ajuns la un acord în privința ministerelor. 

Kelemen Hunor, după negocierile de la Palatul Victoria

Articolul precedentȘcolile private rămân deschise, cele publice intră în vacanță pentru două săptămâni
Articolul următorÎn instanțe și parchete nu este nevoie de certificat digital