Rafila: „Este necesară o lună de solidaritate pentru oprirea pandemiei, pentru oprirea deceselor în România”

România simte din plin valul patru al pandemiei, cu recorduri la numărul de persoane infectate, dar și la cel al deceselor din cauza Covid sau a pacienților în stare gravă

Medicul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă în privința crizei sanitare în care se află România, în plin val patru al pandemiei, și face un apel către toată lumea, indiferent că este vorba de cetățenii simpli sau oamenii politici, subliniind că este nevoie de solidaritate națională penru a trece cu bine de acest moment.

„Acum, mai mult ca oricând, este important să fim împreună. Este un moment crucial, dar sper să încheiem aceste momente de criză – sanitară și politică – cât mai repede. Cred că este necesară o lună de solidaritate pentru oprirea pandemiei, pentru oprirea deceselor în România, o solidaritate națională care să implice două lucruri extrem de importante: vaccinarea și înțelegea faptului că fiecare dintre noi este parte a acestui efort”, a scris Alexandru Rafila, pe Facebook.

De asemenea, Rafila a precizat că măsurile, unele dintre ele nepopulare, stabilite pentru reducerea transmiterii bolii „trebuie nu doar să le respectăm, ci și să încercăm să-i convingem pe cei din jurul nostru să le aplice. Dacă această lună va fi încununată de succes, o să putem sărbători pe 1 decembrie Ziua Națională în condiții mult mai bune”, a mai scris deputatul social democrat.

Centre de vaccinare, luate cu asalt

Imaginiile de prin spitale, dar și perspectiva restricțiilor din următoarea lună, cele mai multe pentru persoanele nevaccinate, au făcut ca centrele de vaccinare să fie luate cu asalt în ultimele zile. Astfel, potrivit raportării făcute pe 23 octombrie de CNCAV, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 127.305 persoane, din care 91.665 cu prima doză (38.075 cu Johnson&Johnson, cu administrare unică), un record pentru România, iar în ziua precedentă au fost 128.014 persoane vaccinate din care 86.385 cu prima doză. La nivel național sunt vaccinate 6.333.965 de persoane, 5.876.418 cu „schema completă”, iar 687.040 și cu cea de-a treia doză.

CNCAV și eficiența vaccinurilor

Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a realizat, și publicat, studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate.

„Setul de date analizat  a inclus peste 2,7 milioane de teste (pozitive și negative), colectate de la peste 1,7 milioane de persoane unice, cu vârsta de peste 16 ani și cu istoric cunoscut de vaccinare împotriva COVID-19, și s-a efectuat în perioada februarie – mai 2021, atunci când varianta Alfa a virusului era dominantă în România”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Rezultatele publicate de CNCAV au arătat că: la persoane nevaccinate au fost 659 cazuri de infecție, 167 spitalizări, 10 internări în ATI și 27 decese, în timp ce în rândul persoanelor cu schema incompletă, după 14 zile de la efectuarea dozei 1 au fost 404 cazuri de infecție, 85 spitalizări, 4 internări în ATI și 10 decese.

La persoane vaccinate complet, după 14 zile de la efectuarea dozei 2 au fost 69 de cazuri de infecție, 14 spitalizări, 0.9 internări în ATI și 1.6 decese din cauza Covid.

Astfel, eficiența cumulată pentru toate tipurile de vaccin, calculată după 14 zile de la efectuarea dozei 2 au fost următoarele: eficiența împotriva infecției: 84.4% (interval de confidență 95% – CI: 82.1-86.3), eficiența împotriva spitalizării: 91.8% (CI: 90.2-93.1), eficiența împotriva internării în ATI: 92.8% (CI: 89.6-95.0), eficienta împotriva decesului: 95.1% (CI: 93.4-96.3).

Concluzia pe care au ajuns specialiștii este că în România, vaccinarea împotriva COVID-19 a redus: de peste 5 ori riscul de infecție; de peste 10 ori riscul de spitalizare; de aproape 14 ori riscul de internare în ATI; de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19.

La Iași se caută o nouă tulpină Covid

Articolul precedentFlorin Cîțu nu vizează vreo funcție în Cabinetul Ciucă
Articolul următorȘcolile private rămân deschise, cele publice intră în vacanță pentru două săptămâni