Sursa: Google maps

Astăzi, Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să respingă propunerea de suspendare a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, cea care judecă, la Judecătoria Mangalia, dosarul 2 Mai.

Propunerea de suspendare venea de la Inspecţia Judiciară, însă Secția CSM a concluzionat că măsura poate fi luată legal doar dacă „dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei”.

O opinie vizavi de soluția dispusă astăzi a venit la B1 TV de la ministra Justiției, Alina Gorghiu, care a fost totuși temperată în declarații. Aceasta a explicat că la această decizie „ministrul Justiției nu participă”, și că „în calitatea pe care o am de ministru al Justiției nu am voie să comentez nici raportul, nici probele, nici dosarul”.

Inspecția Judiciară propusese suspendarea magistratului până la finalizarea acestor proceduri. E important să spunem că există în continuare o procedură disciplinară în curs și în același timp un dosar penal în curs de judecată. (…)

Am acea obligație de rezervă pe care doresc să mi-o păstrez în continuare. Însă au fost foarte multe controverse generate de acest dosar, multă dezbatere publică generată de ce s-a întâmplat la diverse termene de judecată, foarte multă emoție negativă cu impact în întreaga societate și e normal văzând aceste imagini și această dezbatere, să îți dorești ca cetățean de rând să ai o justiție dreaptă, corectă, eficientă.

Eu ca om de rând și ca ministru al Justiției nu o dată am spus în spațiul public că îmi doresc să găsim o soluție pentru eliminarea neîncrederii în actul de justiție. Mi-aș fi dorit ca prin decizia în acest caz CSM să găsească acea cale potrivită, acea soluție, acel remediu care să elimine doza de neîncredere care nu este deloc de ignorat și să elimine și semnele de întrebare legate de acest dosar atât de sensibil. Nu putem să ne facem că nu vedem că sunt anumite cauze care nemulțumesc adânc cetățeanul de rând”, a spus Alina Gorghiu pentru sursa citată.

În dosarul 2 Mai este judecat Vlad Pascu, tânărul care este acuzat de ucidere din culpă. Controversele la care face referire Alina Gorghiu au legătură cu mai multe evenimente petrecute în sala de judecată, ceea ce a făcut Inspecția Judiciară să concluzioneze „că exercitarea în continuare a funcției de către judecător ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare și ar putea aduce atingere gravă prestigiului justiției”.

În luna februarie, Inspecția Judiciară s-a autosesizat și a demarat verificări privind comportamentul judecătoarei în sala de judecată, după ce părinții uneia dintre victimele accidentate mortal de Vlad Pascu au relatat că aceastal i-a întrebat dacă fiul lor este în sală, că părea nepregătită și mesteca gumă.

Analizând motivele invocate de Inspecția Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcție, Secția a reținut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege.

Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcției de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța nu este de natură a afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.

Astfel, aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalității în care doamna judecător a desfășurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale. De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate și prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acțiuni disciplinare.

Cu referire la cel de-al doilea caz ce permite măsura suspendării, Secția a reținut că procedura disciplinară, prin ea însăși, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancționa conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiției.

Secția a constatat, totodată, și împrejurarea că până la acest moment nu s-a exercitat acțiunea disciplinară împotriva doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța, deși președintele Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, încă din 23.02.2024, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificările legale cu privire la aspectele decelate în presă în datele de 22 și 23 februarie 2024.

Respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare faţă de judecătorul vizat, fiind în competenţa Inspecţiei Judiciare prerogativa legală de a exercita acţiunea disciplinară dacă apreciază întrunite condiţiile legale”, a transmis CSM.

Articolul precedentFlagrant la Spitalul Județean Giurgiu; instituția se delimitează de „orice acțiune de condiționare a actului medical”
Articolul următorFUGARUL, ULTIMA ȚIGARĂ cu OFIȚERUL DE LEGĂTURĂ!