ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat joi conturile producătorului de țevi de oțel TMK Artrom, dar a acordat companiei o derogare, pentru a putea fi făcută plata salariilor angajaților. Conturile companiei a fost blocate anterior de către băncile europene după ce oligarhul rus Dimitri Pumpianski, care controla grupul TMK, a fost inclus pe lista de sancțiuni occidentale. Din acest motiv, câteva mii de angajații nu și-au putut primi salariile.

ANAF susține că a pus în aplicare prevederile din Regulamentul UE privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei pentru entităţile TMK Artrom, TMK Assets SRL şi TMK Europe GMBH.

Măsurile luate vizează disponibilităţile aflate în conturile bancare precum şi orice alte fonduri sau resurse economice, ordinele preşedintelui ANAF care vizează sancţionarea celor 3 entităţi fiind transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României.

„La solicitarea SC TMK ARTROM SĂ a fost acordată derogarea prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a și b din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei pentru efectuarea de plăți esențiale pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, plăți către furnizori și instituții de credit. Plățile sunt autorizate cu condiția ca destinatarii acestora să nu figureze în lista din Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 269/2014, cu modificările și completările ulterioare. Măsuri similare de derogare au fost adoptate și în alte state membre UE”, a comunicat ANAF.

TMK Artrom a reclamat că angajații nu au primit salarii și compania nu poate plăti furnizorii, deoarece conturile i-au fost blocate, potrivit liderilor sindicali locali și politicienilor.

În România, TMK controlează TMK Artrom Slatina, specializată în producția de țevi din oțel fără sudură, şi producătorul de oțel TMK Reșița. TMK avea în 2020 peste 2 miliarde de lei cifră de afaceri și peste 2.300 de angajați în România. Consiliul Uniunii Europene a introdus pe lista de sancțiuni mai mulți oligarhi ruși, printre care și miliardarul rus Dimitri Pumpianski.

Marcel Ciolacu a cerut Guvernului să clarifice legal şi rapid situaţia firmei TMK Artrom din Olt, unde angajaţii sunt afectaţi de sancţiunile impuse Rusiei de statul român.

„Tăierea surselor de bani pentru oligarhii lui Putin este obligatorie. Dar nicio țară europeană nu a sancționat angajații companiilor producătoare care au reprezentare în mai multe state”, susține Marcel Ciolacu.

hCum vor parlamentarii PNL să încurajeze natalitatea în România

Articolul precedentTransportatorii riscă să își oprească activitatea dacă nu vor fi ajutați de către Guvernul României
Articolul următorStudiu: Agricultura animală poluează și consumă mai multă apă decât orice altă industrie