Virgil Popescu (Energie), avertisment pentru furnizorii de gaze și energie electrică

O companie din vestul României a fost amendată pentru că a „uitat” să compenseze facturile

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis un „avertisment clar” furnizorilor de energie electrică și gaze, de a nu-și bate joc de români, căci vor fi sancționați dur. Reacția ministrului a venit în urma unui reportaj realizat de către Digi 24, într-o comunitate din județul Bihor, unde compania de furnizare a gazului a „uitat” să compenseze facturile consumatorilor, potrivit prevederii legii intrate în vigoare de la 1 noiembrie.

„Nicio companie furnizoare nu își va bate joc de români! Să emită facturile pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 în acord cu legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022! În mod contrar vor exista sancțiuni dure”, a scris Virgil Popescu pe contul său de socializare.

Acesta a dat ca exemplu situația abonaților Gaz Vest SA, din județul Bihor, care au primit facturile aferente lunii noiembrie fără să fie aplicată legea care prevede plafonarea și schema de compensare. „Drept urmare am luat atitudine! Și în urma controlului celor de la ANPC rezultatul este următorul: s-a aplicat Legea 363/2007 și s-a constatat că au încălcat art.6 alin.(1), lit.d.- prețul sau modul de calcul al prețului. Cei de la Gaz Vest SA au primit o sancțiune contravențională de 50.000 lei- și conform art.15-1 odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale principale se aplică și sancțiunea complementară de recalculare a consumului citit sau estimat pentru consumatorii casnici începând cu data de 01.11.2021, în termen de 15 zile”, a mai scris ministrul Energiei.

Compensarea facturii la gaz se va face la nivel unei treimi din aceasta

Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de gaze naturale cu un preț al gazelor naturale mai mare decât prețul de referință de 125 lei/MWh, luat în calcul în cadrul schemei de compensare. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul gazelor naturale.

Captură Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021

Compensarea se determină prin calcularea unei cote procentuale din valoarea consumului de gaze naturale, reprezentând 33% din această valoare. Însă pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, consumul să nu depășească 1.100 metri cubi.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaz

Articolul precedentDan Vîlceanu, ”sfătuit” să nu voteze certificatul verde
Articolul următorJudețul Cluj: Un brad a fost tăiat din fața blocului și transformat în pom de Crăciun (Video)