Foto: republikanews.ro
Foto cu caracter ilustrativ?republikanews.ro

Ziarul de Investigații a mai relatat despre cum înțeleg administrațiile locale să gestioneze deșeurile din țară și cum sunt privite mai mult ca „afaceri profitabile”, în detrimentul mediului.

În județul Hunedoara, la începutul lunii decembrie ac, s-a ajuns într-o situație de „criză”, generată de Consiliul Județean. A poprit conturile operatorului de salubritate pentru o parte din redevența neachitată, iar compania a continuat să ridice gunoiul oamenilor cu resurse proprii.

Primăriile din județul Hunedoara au datorii către operatorul de salubritate BRAI-CATA în valoare de 13.986.645,27, însă acestea sunt provocate chiar de edili, cu girul președintelui Consiliul Județean Hunedoara, întrucât refuză aplicarea legii în domeniul gestionării deșeurilor. Consecințele vor fi dramatice, deoarece în cazul executării silite, bugetele locale, la care contribuie cetățenii, vor fi direct afectate.

„Haosul” deșeurilor din Hunedoara, recunoscut de primari. Primăria Orăștie: nu aplică tarife diferențiate și taxa specială, îi lasă pe poluatori să-și „facă de cap”

Într-o adresă remisă la solicitarea noastră, Primăria Orăștie recunoaște că nu aplică tarife diferențiate și taxa specială pentru colectarea gunoiului.

De asemenea, în municipiul Orăștie nu se aplică instrumentul economic „plătești cât arunci” și nici principiul „poluatorul plătește”. Cu toate acestea, responsabilitățile primarilor sunt clare, menționate în mai multe Ordonanțe de Guvern.

Printre acestea, edilii au obligația să stabilească și să aprobe pentru beneficiarii serviciului de salubrizare tarife distincte pentru gestionarea deșeurilor.

Reciclare în proporție de 46% în patru ani. Rezultat „pe hârtie”

Deși doar 50% din populația municipiului Orăștie a încheiat contracte cu operatorul de salubritate, reprezentanții Primăriei susțin că stau „bine” la capitolul reciclare. Au menționat că în perioada 2016-2020 au reciclat deșeuri în proporție de 46% din cantitatea totală de deșeuri colectată. Deși noi am solicitat să ni se comunice și cantitatea totală de deșeuri colectată, oficialii Primăriei Orăștie au „uitat” să o specifice. Colectarea se face pe trei fracții (n.r . categorii): hârtie- carton, metal-plastic, sticlă.

Primăria Hunedoara: Reciclare în proporție de doar 5%

Primăria Hunedoara a început să aplice tarife diferențiate pentru colectarea gunoiului abia din luna noiembrie ac, însă la capitolul reciclare stă catastrofal: în perioada 2016-2020 s-ar fi reciclat deșeuri în proporție de 5%. Spunem „s-ar fi reciclat” și nu „s-a reciclat”, deoarece nu am primit răspuns la cantitatea totală de deșeuri colectată.

Oficialii din Hunedoara: „Operatorul de salubritate amestecă deșeurile”

În adresa remisă la solicitarea noastră, oficialii Primăriei Hunedoara susțin că operatorul de salubritate amestecă deșeurile, iar colectarea selectivă nu este eficientă: „Deși deșeurile menajere sunt depozitate în eurocontainere pe fracții, operatorul de salubritate colectează deșeurile din hârtie și carton împreună cu cele din plastic și metal”, menționează reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Primarul Bobouțanu își strigă favoriții la licitație publică

Primarul muncipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu susține că BRAI CATA ar trebui să dispară de pe raza județului Hunedoara. De altfel, nu a ezitat să-și exprime societatea favorită la licitație publică, o declarație mai mult decât controversată.

Sper ca la viitoarea licitaţie pentru desemnarea unui operator zonal să poată participa şi Salub Prest, societate care ar putea asigura fără probleme servicii de salubritate de o calitate mult mai bună atât pe raza municipiului nostru, cât şi în comunele din Ţinutul Pădurenilor”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Cifre dramatice la reciclare și în Hațeg

În anul 2020, în municipiul Hațeg s-au reciclat doar 22.27 de tone de deșeuri din 1783,71 depozitate. Potrivit datelor transmise de oficialii Primăriei Hațeg, colectarea gunoiului se face pe patru fracții, iar informarea cetățenilor se realizează prin pliante și campanii derulate în colaborare cu operatorul de salubritate. Primăria Hațeg a implementat instrumentul economic „plătești cât arunci” și principiul „poluatorul plătește”.

Consiliul Județean Hunedoara vrea redevență plătită parțial cu activitatea totală a operatorului de salubritate. Nistor „rupe matematica și logica”

În fapt, „miza” gestionării deșeurilor este redevența pe care trebuie să o achite operatorul de salubritate Consiliului Județean. Aceasta este obligația de plată a operatorilor de salubritate către Consiliul Județean, pentru exploatarea activelor. În Hunedoara, deși nu se fac eforturi pentru a se factura cantitatea reală de deșeuri colectată, redevența a fost „gândită” să fluctueze.

Pentru perioada 2015-2020, aceasta a fost de 53 lei/tonă, iar începând cu anul 2021 ar fi trebuit să scadă la 41 de lei/tonă.

Președintele Consiliului Județean, Laurențiu Nistor, consideră că nu ar trebui să existe întârzieri la plata redevenței și susține că ar trebui plătită în funcție de încasările operatorului de salubritate.

Cu alte cuvinte, Nistor „rupe matematica și logica”. Potrivit „principiului său de economie”, o companie ar trebui să deruleze activitate 100% cu cheltuieli de funcționare parțiale.

Citește și: Primarii din Hunedoara au început să „plângă” la TV. Cazul Orăștie: „Vom avea de plătit cam un milion de euro către operatorul de salubritate”

Cât de „bine” miroase alianța PNL-PSD în unele afaceri cu gunoaie(II). Groapa de gunoi din Gorj, „în miezul” celui mare scandal

Articolul precedentLudovic Orban: „Parlamentarii PNL au votat cu ochii închişi bugetul făcut de PSD”
Articolul următorIoana Mihăilă și Vlad Voiculescu, mesaj pentru șeful statului: „Nu vă aliați cu extremiștii”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”