Sursă foto: digifm.ro
Sursă foto: digifm.ro

Adresa din buletin ar putea ajunge doar o simplă amintire, dacă propunerea celor de la USR PLUS va fi luată în seamă de către Coaliție.

Buletinul ar trebui să fie mijlocul de identificare al unei persoane. Identificarea, în sine, nu are nicio legătură cu adresa.

CNP-ul, da. O înșiruire de cifre, proprii și personale, care te fac găsibil în orice bază de date. Îți aparține numai ție. Adresa, în schimb, poate aparține oricui; ba chiar mai multor zeci de persoane, în același timp, persoane care n-au călcat în viața lor la adresa cu pricina.

Pe cine încurcă adresa din buletin?

Pe mulți. Să zicem că trebuie să-ți schimbi buletinul.

– Nu ai o proprietate pe numele tău, pentru că nu-ți permiți, încă, din punct de vedere financiar. Dacă stai cu părinții, e musai să te duci cu ei de mânuță la Poliție, ”să te ia în locație”. Ceea ce e greoi. Poate-s bătrâni, poate nu se pot deplasa, poate chiar îi chinui, târându-i după tine și punându-i să stea la cozi.

– Dacă nu mai stai cu ei e și mai dificil. Nu toți proprietarii care dau în chirie sunt dispuși să-ți facă mutație. Sau poate stai la cineva care nici nu mai vine prin țară. Sau care stă fără acte în casa cu pricina. Sau, sau, sau. Ca să te învârți de o adresă, trebuie să alergi, să te milogești, să stai la bunăvoința altora.

– Poate ai un prieten, dispus ”să te ia în locație”, cu toate că tu nu stai, efectiv, la adresa aia. Mai sunt și persoane dispuse să facă asta, pentru bani. Oricum ar fi, adresa care îți va apărea în buletin e fictivă. E inutilă total.

– Dar să spunem că nu ai o casă, efectiv. Că ești ”om al străzii”. Cel mai probabil vei rămâne, la un moment dat, fără act de identitate valabil, pentru că nu ai o adresă pe care să o declari, ca să-ți poți schimba buletinul. Rămâi ”fără identitate” doar pentru că ești foarte sărac.

– Pe polițiști, care dacă cumva te caută, nu pot da de tine, pentru că ai trecută în buletin o adresă la care nu stai. Sau pe orice altă autoritate a statului.

Pe cine ajută adresa din buletin?

Pe la fel de mulți, dar în alt sens.

Mai țineți minte că, în 2018, la trei adrese din București erau înregistrați 15.000 de cetățeni moldoveni? Sau că, în același an, la Galați figurau 2.000 de persoane la aceeași adresă? Lista cu exemple poate continua, dar să revenim la cei pe care îi ajută:

– Pe cei care și-au făcut afacere din a-și vinde locația, celor care vor să obțină buletin de România. Sau celor care n-au altă șansă pentru a-și schimba buletinul. Și se fac bani buni din treaba asta, contra unui efort minim: să declari că respectivul va locui la tine.

– Pe cei care au interes ca numărul votanților să pară mai mare, pentru a-și mări, artificial, procentul la alegeri.

– Pe cei care nu au interes ca la alegeri să participe și cetățenii români, plecați în străinătate, cărora le-a expirat buletinul, dar care nu au, încă, acte în altă țară. Acea ”diaspora” care a răsturnat câteva runde de alegeri.

O fi bine, o fi rău?

Eu tind să cred că e de bine. Atât timp cât poți fi identificat după CNP, adresa aia nu face decât să te complice, să crească birocrația, să îngroașe dosarul cu acte pe care trebuie să le prezinți la schimbarea buletinului.

În plus, ar crește și numărul persoanelor care ar putea beneficia de ajutor social sau asistență socială, și aici vorbim exclusiv de categoria defavorizată, a celor care trăiesc pe străzi. Plus numărul persoanelor care ar putea vota, și aici includem categoria anterioară, plus cei care stau în alte orașe/țări, fără să-și fi făcut, efectiv, mutația în acte.

Bogdan Bănică, președintele SNPR DECUS, Sindicatul Național al Polițiștilor din România, se teme că eliminarea adresei din buletin ar pune piedici activității polițiștilor. Dar, să fim serioși, dacă o persoană e urmărită de Poliție, care sunt șansele să se ducă la adresa din buletin? Adică e o non-problemă.

Cu cât mai puțină birocrație, cu atât mai bine. Tare cred că eliminarea adresei din buletin e încă un pas pentru simplificarea procedurilor. Și a vieții noastre, în general.

Articolul precedentFostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, face lumină în „scandalul” locuințelor destinate tinerilor
Articolul următorBirchall nu se hotărăște dacă Barna e „habarnist” sau „ticălos”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.