Cinci castre romane, zece biserici de lemn şi cinci mănăstiri vor fi reabilitate cu ajutorul fondurilor din PNRR, a transmis secretarul de stat din cadrul Ministerului Proiectelor Europene Hegedüs Csill. De asemenea, vor beneficia de fonduri europene cetăţile dacice.

”Sper ca şi alte obiective să fie propuse, pentru că din PNRR ne propunem următorul lucru: să ne folosim de acest patrimoniu cultural, fie el construit, fie imaterial, să atragem cât se poate de mulţi turişti în această zonă”, a mai comunicat secretarul de stat.

Astfel, în cadrul ”Rutei cetăţilor” va fi restaurată Cetatea Sarmizegetusa Regia, care a fost capitală şi cel mai important centru al statului dac. Turismul cultural este un produs turistic de top în ceea ce priveşte călătoriile internaţionale, rutele tematice apărând în această ofertă. „Prin PNRR vom reabilita 5 castre române (ex. castrul roman de la Bologa, Parcul Arheologic de la Călugăreni, Intrare Forul lui Traian din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa), 10 biserici de lemn şi cinci mănăstiri, dar şi cetăţile dacice vor beneficia de finanţare europeană”, a scris pe Facebook, Hegedüs Csilla, secretar de stat din cadrul Ministerului Proiectelor Europene.

Ce vor cuprinde cele 12 rute cultural-turistice

Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Hegedus Csilla, a declarat că unul dintre obiectivele celor 12 trasee turistice şi culturale, ce vor fi create prin PNRR pentru a pune în valoare patrimoniul cultural românesc, este de a atrage un număr mai mare de turişti străini în România. Cele 12 rute cultural-turistice vor cuprinde, printre altele, castele, fortăreţe, case tradiţionale, biserici fortificate, mănăstiri, castre romane etc., care vor fi restaurate prin PNRR şi promovate pe plan naţional şi internaţional.

„Deja am avut o primă selecţie şi avem în total 200 şi ceva de obiective pe listă. Urmează săptămâna viitoare, dacă şi domnul ministrul al Culturii semnează, să avem o nouă rundă de selecţie (…) Sper ca şi alte obiective să fie propuse, pentru că din PNRR ne propunem următorul lucru: să ne folosim de acest patrimoniu cultural, fie el construit, fie imaterial, să atragem cât se poate de mulţi turişti în această zonă (…) Suntem ferm convinşi că aceste rute culturale vor atrage şi mai mulţi turişti. Noi ne-am propus din PNRR să nu includem doar locurile foarte bine cunoscute, deci dorim să ducem turiştii şi acolo unde nu au fost încă şi ne propunem ca până în anul 2026 să creştem cu 50% numărul turiştilor străini care vin în România”, a declarat Hegedus Csilla.

Lumina Sfântă va fi adusă în această seară de la Sfântului Mormânt din Ierusalim

Articolul precedentUn incendiu a izbucnit la un pavilion al Spitalului de Psihiatrie Nucet din Bihor
Articolul următorPiedone: „Familia e scutul, pâinea și sceptrul”