Foto: Ziarul Amprenta

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seară, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anastăsoaie. Ea va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de PF Daniel în anul 2009.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei

Centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române. Sâmbătă seara, între orele 19,30 – 20,30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer. El se manifestâ diferit în fiecare an iar, în primele minute, nu frige. Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt este verificat, pentru a nu exista vreo sursă de foc, încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod de către poliţişti civili, care nu sunt creştini. Aceştia sunt trei, un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Polițiștii civil îi controlează corporal pe cei care vor intra acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Lumina ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt

După slujbă, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, merge la Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în mormânt şi intră în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit numai de un arab de religie islamică. Apoi, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei. După rugăciune, cei prezenţi în biserică au prilejul să observe o lumină asemănătoare unui fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Lumina ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra. Patriarhul ia în mâini această vată aprinsă, o aşează în două cupe de aur şi se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, iese şi împarte lumina credincioşilor.

Marcel Ciolacu este optimist în privința situației economice a României

Articolul precedentSchimbările climatice și dezastrele naturale ce ne așteaptă în viitor
Articolul următor Tot mai multe cazuri de hărțuire sexuală în școli!