Marcel Ciolacu este optimist în privința situației economice a României

România va intra în recesiune, dacă zona euro va intra în recesiune, a afirmat liderul PSD.

România are o creştere economică mai mare decât în zona euro, susține liderul PSD, Marcel Ciolacu. El a precizat că țară noastră va intra în recesiune doar dacă zona euro va intra în recesiune. „.E normal, în contextul actual, să nu mai avem aceeaşi creştere economică. În România este o creştere economică mai mare decât în zona euro, ceea ce este îmbucurător. Chiar este o creştere bună faţă de ce se estima să fie cu impactul războiului din Ucraina. România va intra în recesiune, dacă zona euro va intra în recesiune, dar momentan nu este declanşată o criză economică şi o recesiune în zona euro.”, a spus Marcel Ciolacu.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că își menține prognoza că PIB-ul nominal al acestui an va fi cel puţin la nivelul la care s-a construit bugetul şi crede că se poate ajunge la 4% anul acesta, dacă se va respecta calendarul.

Creşterea economiei româneşti în acest an, estimată la 4,8%

Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%. Adrian Câciu a arătat că potrivit prognozelor actuale, datoria publică va fi sub 50% din PIB.

„Dacă lăsăm economia să nu crească în acest an, atunci o să avem o problemă în cascadă. Datoria publică raportată la un PIB mai mic, elemente pe societate de scădere putere de cumpărare, falimente, şi atunci, nu suntem în situaţia aceea pentru că venim cu stimuli foarte importanţi în economie. Suntem undeva la 4,7%, în momentul în care închidem pachetul Sprijin pe România cu ceea ce s-a venit, 4,7% din PIB sunt daţi oarecum în prima parte a anului către economie şi către societate. Nu îmi fac o grijă la acest moment, trebuie să vedem cum se închide semestrul unu, şi să nu mai existe şocuri externe care să ne pună să ne readaptăm, dar dacă va fi cazul ne vom readapta, să avem o datorie publică altă decât cea pe care am asumat-o în Legea plafoanelor: 49,8% din PIB”, a mai spus ministrul de Finanţe.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit semnificativ estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 4,8% cât estima în toamnă până la 2,2%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”.

Piedone: „Îmi doresc să văd românii fericiți în casele lor”

Articolul precedentPiedone: „Îmi doresc să văd românii fericiți în casele lor”
Articolul următorAchitări răsunătoare în dosarul „Belina”