Adrian Năstase, captură video

Fostul premier Adrian Năstase anunță că hotărârea instanței privind reabilitarea sa a rămas definitivă, ceea ce înseamnă că de acum interdicțiile impuse la momentul condamnării sale au fost înlăturate.

Concret, Năstase nu mai avea dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice, însă o dată cu reabilitarea, acesta poate reveni în politică.

Pe 7 decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis cererea de reabilitare, hotărârea putând fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare. Ieri s-au împlinit 10 zile de la pronunțare, ceea ce a fost interpretat ca fiind totuna cu data comunicării hotărârii către părți – respectiv Adrian Năstase și Direcția Națională Anticorupție. Și, dat fiind că până la acest moment procurorii nu au atacat soluția, hotărârea pare a fi rămas definitivă.

Din ce scrie Năstase pe blogul său, nu este vorba doar despre acuzarea și condamnările sale, ci un șir întreg de nedreptăți, care s-au întins pe… 16 ani.

Aceasta în condițiile în care în urmă cu 16 ani, în 2005, a fost momentul în care Năstase era înlocuit la conducerea PSD cu Mircea Geoană, iar informații oficiale privind dosarele sale penale au venit ceva mai târziu. Abia în februarie 2006 procurorii anticorupție comunicau că acesta este inculpat în primul dosar penal, iar un an mai târziu aceștia au solicitat președintelui României să ceară urmărirea penală în cel de-al doilea dosar.

Deja în martie 2006, Năstase demisionase de la conducerea Camerei Deputaților în contextul acuzațiilor de corupție, iar 6 ani mai târziu, în 2012, venea prima condamnare, de 2 ani închisoare pentru corupție, în timp ce în 2014 a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și șantaj. Acum, după 9 ani de la prima condamnare, instanța a admis că Năstase poate fi considerat reabilitat. Cu toate acestea, fostul premier nu spune clar dacă a luat vreo decizie privind revenirea sa în politică.

Am aflat că decizia instanței de fond, privitoare la cererea mea de reabilitare judecătorească, a rămas definitivă, nefiind contestată de procurori.

Se încheie astfel o perioadă de 16 ani de suferințe și nedreptăți, pe care doresc să le las în urmă.

Puterea de a ajunge la acest moment mi-au dat-o membrii familiei mele, cărora le mulțumesc încă o dată. Ce-mi va rezerva viitorul, vom vedea împreună. Oricum, am aflat de la președintele Mitterand, că singurul cuvânt care contează în politică este cuvântul NU”, arată Năstase.

Articolul precedentRafila: „Este responsabilitatea acestei coaliții. PSD şi-a făcut treaba”
Articolul următorMAI: Amenzi de peste 170.000 de lei au fost aplicate în urma protestului de la Palatul Parlamentului