Rafila: „Este responsabilitatea acestei coaliții. PSD şi-a făcut treaba”

Noul proiect privind certificatul verde este făcut de ministrul Sănătății și se aplică angajaților din mediul public și privat, cât și parlamentarilor, precum și aleșilor sau numiților în funcții publice.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a negat faptul că ar fi condiționat rămânerea sa la Ministerul Sănătății de adoptarea noului proiect privind certificatul verde, precizând că acesta ar trebui să treacă prin Parlament pentru  că este un instrument necesar în cazul valului pandemic.

„Eu nu am anunţat pe nimeni chestiunea asta. Am făcut un apel la responsabilitate. Atât. Certificatul verde trebuie să treacă pentru că trebuie să avem la dispoziție un instrument dacă cumva apare un val pandemic.

Dacă nu apare un val pandemic atunci avem doar un cadru legal. Dacă nu trece certificatul verde avem cu toţi o problemă că nu suntem responsabili la ceea ce se întâmplă. Este responsabilitatea acestei coaliții. PSD şi-a făcut treaba, a venit cu acest proiect”, a spus Alexandru Rafilamarți seară, la Parlament.

Potrivit unor surse politice ale Digi 24, PSD i-ar fi amenințat pe liberali că îl vor retrage pe Rafila de la guvernare dacă proiectul de lege propus de acesta nu va trece prin asumarea răspunderii în guvern. Conflictul dintre cele două părți a apărut pentru că PNL vrea ca acesta să fie votat în Parlament, în timp ce social democrații vor adoptarea lui prin asumarea răspunderii.

Proiectul lui Rafila prevede ca angajatorii din sectorul public și privat au obligația de a solicita personalului cu care desfășoară activitatea certifiatul electronic Covid la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv. De certificat vor beneficia atât cei vaccinaţi, fie cu doză completă fie cu cel puţin o doză, dar şi persoanele care se vor testa cu PCR sau test antigen. Cei care nu vor avea certificatul vor avea raporturile de muncă suspendate, fără plata salariului, se mai prevede în proiect.

De asemenea, prevederile acestui proiect de aplică și membrilor celor două camere, precum și persoanelor alese sau numite care ocupă funcții publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora.

Reaminitim că proiectul lui Cîțu, pe același subiect, a fost retras marți de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Iar pentru o posibilă asumare a răspunderii guvernului este necesar ca acesta să fie retras din dezbaterea parlamentară sau respins definitiv în Parlament, altfel, răspunderea ar fi neconstituțională.

Nicolae Ciucă, despre valul cinci al pandemiei: „Trebuie să fim pregătiți”

Articolul precedentLudovic Orban, despre legea bugetului: „Este dovada bătăii de joc și abuzului”
Articolul următorAdrian Năstase se consideră reabilitat definitiv: „Se încheie o perioadă de 16 ani de suferințe și nedreptăți”