Foto: Știrile PRO TV

Cererea fostului premier Adrian Năstase de a fi reabilitat a fost admisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, marți, 6 decembrie. Astfel, dacă decizia rămâne definitivă, fostul premier ar putea fi ales în funcții publice.

În decizia instanței, contestațiile se pot face în termen de 10 zile de la comunicare, relatează Agerpres. Adrian Năstase a fost eliberat condiționat în august 2014 după ce a executat o parte din cei patru ani și jumătate primiți cumulat în dosarul „Zambaccian” și „Trofeul calității.”

După eliberare, Adrian Năstare nu a mai avut dreptul de a candida la o funcție publică.

Adrian Năstase a fost condamnat pentru luare de mită și șantaj

Fostul premier al României a fost condamnat în 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, dar a efectuat doar opt luni de detenție. Mai mult, în 2014 a fost condamnat la patru ani de închisoare executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul „Zambaccian” şi a fost eliberat în august 2014.

În dosarul „Zambaccian”, procurii DNA au precizat că Adrian Năstase ar fi primit în perioada 2002-2004, prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproape 600 de mii de euro. Acestea au constat în bunuri din China și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Capitală.

Mai mult, în al doilea dosar, Năstase a fost acuzat că s-a folosit de influența sa ca șef de partid pentru organizarea unui simpozion intitulat „Trofeul calității în construcții” cu scopul de a strânge sume de bani destinate campaniei sale electorale.

Fostul premier a încercat să se sinucidă

Anul acesta, într-o emisiune TV, Adrian Năstase în vârstă de 70 de ani a dezvăluit ce s-a întâmplat în momentul în care a vrut să se sinucidă.

Pe 20 iunie 2012, condamnat definitiv la închisoare cu executare, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în timp ce polițiștii îl așteptau pentru a fi dus la închisoare. El a fost operat la Floreasca, după ce a avut mai multe plăgi în zona gâtului și a executat 8 luni din pedeapsă.

„A fost o tâmpenie, dar așa am simțit atunci, pentru că mi s-a părut un gest de maximă umilință și nu am acceptat atunci povestea asta (să fie condamnat și încarcerat- n.r.). Sigur, mai târziu am privit diferit lucrurile, dar era un alt moment”, a precizat Adrian Năstase pentru emisiunea TV în acea perioadă. Adrian Năstase a fost între decembrie 2000 și decembrie 2004 cel de-al 59-lea prim-ministru al României.

Adrian Năstase rămâne sceptic în ceea ce priveşte guvernul PSD-PNL-UDMR

Articolul precedentCamera Deputaților a decis amânarea obligativității montării repartitoarelor de energie
Articolul următorCu ocazia Centenarului Partidului Comunist, China a modificat vremea, pentru a avea un cer senin
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.