Repartitoare

Camera Deputaților a decis, marți, amânarea cu un an, până la 31 decembrie 2022, a obligativității montării repartitoatelor pentru energia termică în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie. Deputaţii au adoptat în acest sens proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.184/2020, fiind înregistrate 264 voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi 4 abţineri.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, prevede textul adoptat. În legea inițială acest ternen era de 31 decembrie 2021.

„Românii au deja parte de o iarnă grea. Ar fi inadmisibil ca în contextul creșterii prețurilor la energie și gaze naturale tot românii să aibă parte de costuri suplimentare în această perioadă sau, și mai grav, amenzi între 500 și 1000 de lei”, a scris deputata Cristina Prună (USR), care susține că aceasta este o victorie pentru românii conectați la sistemele de încălzire centralizată.

TVA de 5% pentru gigacalorie

Anunțul făcut de către Marcel Ciolacu, privind reducerea TVA-ului la gigacalorie, în sprijinul românilor, pentru perioada de iarnă, i-a atras atenția lui Claudiu Năsui. Acesta a precizat că măsura există deja, într-o lege aprobată încă de astă vară.

„PSD-PNL promit că vor reduce TVA la căldură la 5%. Toate bune și frumoase, doar că TVA este deja redusă la 5% pentru căldură. În iulie a fost dată legea 196/2021 care prevede reducerea cotei de la 13 ianuarie 2022. Domnul Ciolacu ne minte în față când ne promite că va face ceea ce este deja făcut”, a scris, pe Facebook, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR). Acesta nu a ezitat să fie ironic la adresa lui Ciolacu și să îi prevină pe români, că „în ritmul ăsta, în curând domnul Ciolacu ne va promite și cota unică de 10% și impozit zero pentru IT-iști”.

Cioloș: „Conflictul de interese este furt, domnule Ciolacu”

Articolul precedentNelu Tătaru: „Sistemul medical din România e un sac fără fund”
Articolul următorICCJ l-a reabilitat pe Adrian Năstase