Captură video

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a informat, marţi seară, că în urma protestului neautorizat care a avut loc la Palatul Parlamentului au fost aplicate amenzi de peste 170.000 lei, transmite Agerpres. De asemenea au fost efectuate şi cercetări în legătură cu săvârşirea mai multor infracţiuni – distrugere în cazul a patru autovehicule, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi violarea sediului profesional.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, pentru clarificarea tuturor aspectelor referitoare la protestul neasumat de AUR, „nu suntem organizatori, societatea civilă e”, după spusele co-președintelui Claudiu Târziu, ministrul Lucian Bode a dispus Corpului de Control al MAI să efectueze, de urgenţă, verificări cu privire la modul de organizare a dispozitivului care a acţionat în zonă în timpul protestului.

Astfel, patru autovehicule fac obiectul verificărilor în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de distrugere, iar doi dintre proprietarii maşinilor au depus plângere prealabilă, conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, la sediul unei secţii de poliţie din Capitală, a fost dus la audieri un bărbat, de 50 de ani, bănuit de săvârşirea infracţiunii de distrugere asupra celor patru autovehicule, prin pulverizarea cu vopsea.  Cel în cauză a fost depistat de jandarmi pe Bulevardul Libertăţii, iar în urma controlului corporal şi al bagajelor asupra acestuia au fost găsite mai multe obiecte cu valoare probatorie în cauză, printre care o mască de gaze militară, două cartuşe filtrante, un briceag multifuncţional, seringi sigilate, precum şi o staţie de emisie-recepţie. Faţă de acesta se efectuează cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolul 372 din Noul Cod Penal – portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Totodată, sunt cercetate alte două infracţiuni, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi violarea sediului profesional. „Până în prezent, din verificările efectuate, a reieşit că 14 persoane, din cadrul a 6 organizaţii, autointitulate civice, respectiv din cadrul unui grup parlamentar, s-au erijat în organizatori ai manifestării publice neautorizate, fapt pentru care au fost aplicate acestora 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 140.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. De asemenea, au fost identificate alte 167 de persoane participante la manifestarea publică şi s-au aplicat 58 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 34.300 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020, Legii nr. 60/1991 şi Legii nr. 61/1991. Activităţile de identificare şi sancţionare a participanţilor continuă”, se mai arată în comunicatul MAI, citat de Agerpres.

Claudiu Târziu: „Noi ne asumăm că am chemat oamenii la protest”

Articolul precedentAdrian Năstase se consideră reabilitat definitiv: „Se încheie o perioadă de 16 ani de suferințe și nedreptăți”
Articolul următorUSR cere capul ministrului de Interne: „Nu este prima dată când forţele de ordine din subordinea lui Lucian Bode nu îşi fac treaba”