Lucian Bode (captură video)

Modul în care au acționat jandarmii ieri vizavi de protestele din fața clădirii Parlamentului i-a făcut pe cei din USR să solicite demisia ministrului Lucian Bode.

USR consideră că forțele de ordine au fost luate prin surprindere de protest, chiar dacă evenimentul fusese deja anunțat, iar în aceste condiții a fost posibil ca unii dintre participanți să sară gardul și să se ajungă până la vandalizarea unor mașini.

Aceasta în condițiile în care Bode a afirmat ieri că „protestul din incinta Palatului Parlamentului s-a finalizat fără violenţă”, deși a admis că „unii protestatari s-au dedat la distrugeri”. ministrul Afacerilor Interne a arătat că ordinele erau ca jandarmii „să acţioneze cu calmitate, să fie calmi, să fie fermi, dar să nu utilizeze sub nicio formă forţa şi violenţa. Nu au folosit forţa, nu au folosit echipamentele din dotare”.

Ministrul Lucian Bode trebuie să-şi dea demisia. Protestul AUR a fost anunţat, e absolut de neacceptat ca forţele de ordine să fie nepregătite. USR cere demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, pentru modul în care forţele de ordine au fost surprinse astăzi de protestul organizat de AUR la Parlament.

Protestatarii au reuşit să sară gardurile şi să vandalizeze maşini, fără ca jandarmii să intervină ca să îi oprească. Doi ambasadori au rămas astăzi blocaţi în Parlament din cauza protestului, iar miniştrii Guvernului PSD – PNL nu au mai venit la audieri, ci au anunţat că se conectează online. (…)

Nu este prima dată când forţele de ordine din subordinea lui Lucian Bode nu îşi fac treaba, după ce săptămâna trecută poliţiştii au preferat să o protejeze pe senatoarea Diana Şoşoacă în loc să apere drepturilor unor jurnalişti care realizau un reportaj”, se arată într-un comunicat al USR.

Între timp, aseară, MAI a informat că în urma protestului neautorizat care a avut loc la Palatul Parlamentului au fost aplicate amenzi de peste 170.000 lei, iar doi dintre proprietarii autovehiculelor care au fost vandalizate au depus plângeri, astfel că au fost întocmite dosare penale. Totodată, în urma celor întâmplate, la sediul unei secții de poliție din Capitală a fost audiat un bărbat în vârstă de 50 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de distrugere asupra celor patru autovehicule, prin pulverizarea cu vopsea.

Articolul precedentMAI: Amenzi de peste 170.000 de lei au fost aplicate în urma protestului de la Palatul Parlamentului
Articolul următorIohannis: „Decembrie 1989 reprezintă reperul generațiilor noastre”