Sursa foto: Aktual24

Lucian Bode, ministrul de Interne, a afirmat că protestul de la Parlament nu are nicio legătură cu libera exprimare și jocul democratic. Mai mult, demnitarul a precizat că protestatarii au fost chemați de către parlamentarii AUR să forțeze intrarea de la Senat.

De asemenea, pe tot parcursul protestului, Lucian Bode a cerut ca jandarmii să nu folosească forța și să acționeze cu calm.

Bode: „Protestul s-a finalizat fără violență”

„În permanenţă le-am transmis forţelor de ordine să acţioneze cu calmitate, să fie calmi, să fie fermi, dar să nu utilizeze sub nicio formă forţa şi violenţa. Nu au folosit forţa, nu au folosit echipamentele din dotare, protestul din incinta Palatului Parlamentului s-a finalizat fără violenţă. Am văzut că unii protestatari s-au dedat la distrugeri”, a precizat Lucian Bode, relatează news.ro.

Totodată, ministrul a anunțat că există înregistrări și jandarmii au legitimat mai multe persoane care au vandalizat mașini din curtea Parlamentului. „Urmează în orele ce vin să-i identificăm, să-i audiem şi să-i tragem la răspundere”, a adăugat Bode.

De asemenea, ministrul de Interne a anunțat că nicio mașină aparținând corpului diplomatic nu a fost vandalizată, iar parlamentarii care au introdus persoane în curtea Palatului Parlamentului vor răspunde în fața legii.

„Avem filmări, avem legitimarea într-o mare măsură şi, cu siguranţă, cei care au săvârşit acte contravenţionale vor fi traşi la răspundere”, a mai declarat Lucian Bode.

Demnitarul a mai spus că nu a existat pentru niciun moment riscul ca protestatarii să intre în interiorul Palatului Parlamentului. „Am avut în jur de 300 de jandarmi în dispozitiv în legătură cu acest protest anunţat. La momentul în care au împins poarta dinspre Senat, ea a căzut şi au intrat câteva sute”, a concluzionat ministrul.

Șeful Jandarmeriei susține că protestul a fost unul pașnic

Cătălin Stegăroiu, șeful Jandarmeriei București, a precizat că protestul din fața Parlamentului a fost unul pașnic, chiar dacă s-a soldat cu ruperea porților și intrarea mai multor protestatari în curtea Parlamentului.

Stegăroiu a susținut că „un grup violent” a împins poarta și a rupt încuietoarea, iar jandarmii, pentru a „detensiona situația”, au retras dispozitivul. Mai mult, el a precizat că oamenii legii nu au fost depășiți „pentru niciun moment.”

„Protestul a fost sub control. (…) 200-300 de persoane au intrat în curtea Senatului, fără incidente, ulterior au părăsit curtea. Acum identificăm persoanele pentru a le sancționa”, a mai spus Stegăroiu într-o declarație de presă. Reamintim că protestatarii au ajuns marţi după-amiază în faţa Guvernului.

Claudiu Târziu: „Noi ne asumăm că am chemat oamenii la protest”

Articolul precedent”George Simion este un pericol pentru România” – spune Dacian Cioloș
Articolul următorIoana Mihăilă: „Adoptarea Legii Certificatului Verde a devenit azi o chestiune de datorie morală”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.