Sursă foto: stirileprotv.ro
Sursă foto: stirileprotv.ro

Despre George Simion am mai vorbit.

Despre cum preferă forța. Limbajul nu tocmai elegant. Amenințările voalate. Intimidarea.

Astăzi, însă, s-a ajuns la un nou nivel. Acela în care George Simion și AUR pot organiza un protest care numai pașnic nu a fost, și nimic nu se întâmplă. Se forțează intrarea în Senat. Se vandalizează mașini. Iar jandarmii ascultă, liniștiți, cum li se cântă ironic ”Domn, domn să-nălțăm”.

Faptul că protestul nici măcar nu era autorizat e așa, ultima problemă a acestei zile.

Ceea ce au făcut simpatizanții AUR astăzi este o nouă pată pe obrazul statului român, cel care, prin instituțiile sale, ar fi trebuit să se asigure că un miting se poate desfășura în condiții civilizate și că nu degenerează în mod iresponsabil. Același stat care în 10 august 2018 inventa o lovitură de stat cu mașini-capcană și cocktailuri Molotov ca să gazeze și să bată mame, copii și familii care participau la un protest față de Liviu Dragnea și acoliții săi”, spune Dacian Cioloș.

În mod ciudat, de această dată nu s-a recurs nici la gaze lacrimogene, nici la bastoane, ba chiar a fost considerat un protest pașnic. Jandarmii s-au asigurat că protestatarii nu intră în Senat și cam atât.

Dar de ce ar fi George Simion un pericol pentru România?

Să menționăm că parte dintre protestatari au intrat în curtea Parlamentului cu ajutorul unor persoane autorizate, în mașini? Menționăm.

Deci, practic, oleacă de premeditare, deloc specifică unui protest pașnic.

Să menționăm și că mai multe mașini, aflate în curte, au fost vandalizate. Printre ele, cele ale Ambasadei SUA și a Japoniei. Aici se adaugă și forțarea porților de acces în Senat.

Deci oleacă de huliganism. Plus distrugerea unei imagini și așa nu foarte curată, în fața unor oficiali străini.

Nu ar fi astea singurele motive

Continuăm cu o serie de dezinformări pe care George Simion le aruncă, cu titlul de ”posibilități”.

Conform Jandarmeriei, un spray paralizant s-a descărcat din cauza presiunii, fără să existe persoane afectate. Ce spune George Simion? ”Cred că cel care a dat cu spray e membru al unui serviciu secret.

Argumente? Niciunul. Dar nici nu ai nevoie de argumente pentru a sădi această idee în mințile unora.

Și nu se oprește aici. ”De frică, deputații nu au vrut să voteze azi certificatul verde!”, plusează tot el. Doar că proiectul pentru certificatul verde nu era pe ordinea de zi, iar Nicolae Ciucă nici nu l-a trimis, încă, spre Parlament.

Explicația pentru mașinile vandalizate a fost că șoferii ar fi fost provocați de un șofer, care le-a arătat semne obscene. Pentru că, da, violența se justifică dacă ești provocat. Ba mai mult, mai dai și-n alții, să-ți arăți mușchii și puterea. Să vadă și alții ce li se întâmplă dacă ți se opun.

În plus, interpretați voi, cum vreți următoarea afirmație:

Mă întrebau parlamentarii pe unde pot să iasă că erau blocate ieșirile. Le-am zis să spună că nu votează certificatul și le arăt eu după aia pe unde pot să iasă. Păi, vrei să fugi așa, ca șobolanul?” (George Simion)

Cult al personalității? Dispreț pentru colegi? Șantaj? Nu mă pot decide.

Reacții și contrareacții

Protest neautorizat, mașini vandalizate, porți rupte. Cu toate acestea, Cătălin Stegăroiu, șeful jandarmeriei București, spune că protestul a fost unul pașnic. De fapt, a fost doar ”un grup violent care a împins poarta și a rupt încuietoarea”.

Un fel de a fost, dar n-a fost.

Dacian Cioloș afirmă: ”Astăzi, Jandarmeria, conducerea Ministerului de Interne, întregul guvern și-au dat măsura capacității lor organizaționale și comunicaționale. Au abandonat toate măsurile și toate politicile pe care ar fi trebuit să le susțină și să le impună într-o perioadă de criză sanitară, au dispărut și au preferat să asiste pasiv, așa cum fac ori de câte ori George Simion sau Diana Șoșoacă provoacă și calcă în picioare statul român, instituțiile sale și pe reprezentanții acestora.”

Dintre cele două afirmații, parcă mai aproape de realitate e cea a lui Cioloș.

Rămâne la latitudinea fiecăruia ce consideră sau nu periculos. Ce i se pare sau nu violent. Mă-ntreb doar cât de mult e deja prea mult, mai ales când vine din partea unui demnitar.

Articolul precedentDacian Cioloș, despre George Simion: „Este un pericol pentru România”
Articolul următorLucian Bode le-a cerut jandarmilor să nu folosească forța cu protestatarii
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.