Foto Administrația Prezidențială (Facebook)

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, la 32 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei României, potrivit Administrației Prezindențiale.

„Decembrie 1989 reprezintă reperul generațiilor noastre, punctul zero al istoriei recente care a schimbat fundamental destinul României. Atunci am câștigat lupta pentru libertate și demnitate împotriva unei odioase dictaturi, o izbândă plătită cu prețul sângelui prea multor tineri.

Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății rămâne, de aceea, încărcată de durerea pierderii celor care și-au dat viața pentru ca națiunea noastră să lase în urmă trecutul întunecat al comunismului. Aceasta este ziua în care îi chem pe toți cetățenii României să onorăm memoria victimelor, să prețuim sacrificiul lor suprem și, totodată, să reiterăm angajamentul ferm de a apăra și proteja statul de drept, libertatea și drepturile fundamentale”, se arată în mesajul președintelui Iohannis.

Totodată, acesta susține că Decembrie 1989 a schimbat cursul istorie, fiind un deschizător de drum țării noastre către democrație. „A permis integrarea în NATO, aderarea la Uniunea Europeană, încheierea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și profilarea României într-un furnizor de securitate regional. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără Revoluția noastră anticomunistă”.

Nostalgia comunismului, „o cinică încercare de a exploata temerile și fricile justificate ale românilor”

Klaus Iohannis afirmă că se încearcă, într-un mod cinic exploatarea temerilor și fricile pe care românii le au în această perioadă dificile, de incertitudine, și, în același timp face o paralelă între cele două vremuri.  

„În urmă cu 32 de ani, românii au stat neclintiți în fața tancurilor și a focurilor de armă, mânați de o singură dorință: eliberarea României de dictatura care a frânt brutal parcursul democratic al țării noastre. Regimul comunist nu a reușit să anihileze opoziția românilor, să aplatizeze conștiințele sau să înăbușe speranța! Mulți au trăit cu convingerea că ororile vor lua sfârșit, au existat oameni curajoși care au acționat și au suferit pentru ca țara noastră să își recâștige libertatea. 

Nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive este o cinică încercare de a exploata temerile și fricile justificate ale românilor, generate de perioadele de incertitudine prin care trecem. În realitate însă, comunismul s-a dovedit distructiv și a generat o sinistră dictatură, ducând la înapoierea României și la un decalaj major față de Europa occidentală. Lozincile și retorica nu țin loc de dezvoltare economică stabilă sau de viziune pentru un viitor prosper pentru fiecare cetățean. Drumul țării noastre este indisolubil legat de valorile democratice, iar greșelile care au fost făcute în aceste peste trei decenii nu înseamnă că trebuie să ne facă să privim cu indulgență trecutul recent, ci că trebuie să fim mai responsabili și mai atenți la promovarea unor politici care să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor noștri”, a mai transmis șeful statului.

De asemenea, susține Klaus Iohannis, „viitorul democratic al României nu poate fi consolidat fără ca tinerele generații să afle istoria reală și să conștientizeze ororile regimului comunist”, iar pentru asta este nevoie ca „lupta pentru libertate și demnitate a înaintașilor” să fie înțeleasă la adevărata sa valoare și continuată permanent. „Apărarea drepturilor fundamentale și a principiilor europene, cu care noi ne identificăm astăzi, constituie o datorie civică, de la care nu avem voie să abdicăm niciun moment”.

Aflarea adevărului, „o restanță impardonabilă a justiției române”

Mai mult, Iohannis consideră că „rememorarea faptelor și evocarea eroilor trebuie împletite cu asumarea corectă a trecutului, iar acest lucru presupune, mai întâi de toate, înfăptuirea dreptății”, se mai arată în mesajul președintelui, care afirmă că „aflarea adevărului și pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie o restanță impardonabilă a justiției române”.

După 32 de ani de la Revoluție, vinovații pentru morții și victimele „acelui masacru cumplit” nu au fost încă identificați și trași la răspundere, motiv pentru care, în opinia sa, „Justiția română nu trebuie să aibă liniște”.

Astfel, „în calitate de Președinte al României, voi continua, cu aceeași hotărâre, să apăr idealurile Revoluției și să militez pentru o societate modernă, puternică și incluzivă. România liberă pentru care s-au sacrificat eroii noștri este țara în care domnesc drepturile și libertățile fundamentale ale omului, locul unde dreptatea este înfăptuită de o justiție independentă și responsabilă în fața societății și a istoriei.

Să păstrăm mereu vie memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și să lucrăm zi de zi, împreună, pentru împlinirea idealurilor pentru care ei s-au jertfit”, se mai arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Iohannis a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din 1989

Articolul precedentUSR cere capul ministrului de Interne: „Nu este prima dată când forţele de ordine din subordinea lui Lucian Bode nu îşi fac treaba”
Articolul următorMuraru a făcut sesizare la Parchetul General și Poliție în cazul protestului AUR