Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Prețul unei pungi de zahăr a crescut și continuă să crească.

Preţurile la alimente se află în plină ascensiune, dar zahărul înregistrează cea mai mare scumpire.

La nivel mondial, producătorii de dulciuri sunt afectați de o reală criză în ceea ce privește costurile deosebit de mari ale materiei prime.

La acest aspect se adaugă și deficitul de personal. În plus, există şi probleme cu transporturile şi lanţurile de aprovizionare.

Toate acestea au dus la o producție tot mai redusă, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Mai mulți furnizori de zahăr au limitat vânzările către producătorii de produse alimentare

De exemplu, în Statele Unite, firma de acadele a lui Andrew Schuman a primit numeroase comenzi în acest an, însă cu toate acestea, afacerile sale se află în declin.

Nu mai luăm noi comenzi de la noi clienţi. Nu putem ţine pasul cu cererea”, precizează Schuman.

Potrivit National Confectioners Association şi IRI, producătorii de dulciuri au fost loviţi în pandemie de preţurile mari la materii prime, deficit de personal şi probleme cu transporturile şi lanţurile de aprovizionare, care îi împiedică să profite la maximum de sezonul sărbătorilor. Aceeași criză este trăită și de retaileri şi fermieri.

Vânzările totale de dulciuri de sezon sunt în creştere cu 20%, în ritm anual

De asemenea, retailerii au crescut prețul dulciurilor de pe rafturile magazinelor cu peste 9%, arată Radio Eco Natura.

Problema este că, din cauza unor livrări globale strânse, unii furnizori de zahăr au limitat vânzările către producătorii de produse alimentare.

Potrivit datelor Departamentului american al Agriculturii, SUA importă aproximativ un sfert din necesarul său anual de zahăr.

Însă, în acest an, o mare parte din recolta internă de trestie de zahăr a fost distrusă după ce uraganul Ida a devastat statul Louisiana, mai subliniază sursa citată.

În plus, preţurile la transporturile navale au explodat iar Brazilia şi Thailanda. Țările reprezintă doi importanţi producători mondiali de zahăr. Smbele state au înregistrat recolte sub aşteptări.

Articolul precedentANAF ia „la bani mărunți” social media
Articolul următorIon Iliescu consideră România, „un proiect al tuturor, pentru toți”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time