Ion Iliescu consideră România, „un proiect al tuturor, pentru toți”

La 32 de ani de la Revoluția Română, fostul președinte Iliescu crede că libertatea, demnitatea și democrația sunt lucruri pentru care merită să lupți, „indiferent de circumstanțe”

Fostul președinte al României, Ion Iliescu și-a prezentat omagiul pentru cei care s-au jertfit în urmă cu 32 de ani „pentru a fi liberi”, subliniind, pe blogul personal, că „România va reuși să-și depășească problemele dacă societatea va rămâne solidară, iar democrația nu va fi golită de conținut”.

Totodată, Iliescu afirmă că România este „un proiect al tuturor, pentru toți”, mai mult, că numai așa „Revoluția Română are un sens și o finalitate. Merită să ne gândim la asta, și să acționăm în consecință”, a scris cel care până în aprilie a fost și președintele Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Potrivit acestuia, „cei 32 de ani scurși de la momentul începerii Revoluției Române, act de curaj și de demnitate al națiunii române, au cunoscut schimbări radicale în sistemul politic, în societate, în statutul României în Europa și în lume”, dar „agenda” Revoluției din 1989 nu a fost epuizată. „O revoluție este, poate părea paradoxal unora, un act din perspectiva timpului lung. Nu am avut o baghetă magică, care să ne permită schimbarea lucrurilor peste noapte. Anii care au urmat despărțirii de ceaușism au fost ani de sacrificii, lipsuri, de schimbări economice dureroase, chiar de eșecuri. Mergeam pe un drum pe care nimeni nu mai mersese până atunci”, a mai scris Ion Iliescu, adăugând că România a reușit ceea ce și-a propus ca obiectiv strategic, integrarea în UE și în NATO, „pentru că am reușit să fim solidari în promovarea intereselor noastre, și am păstrat dialogul politic și social”.

De altfel, Iliescu a făcut și câteva aluzii la vremurile actuale, precizând că succesul în anii imediat de după Revoluție a fost dat și de metoda de guvernare. „Am ales ca metodă de guvernare consensul, deși nu au lipsit momentele de confruntare, în stradă, dar și pe scena politică. Au învins rațiunea și responsabilitatea față de viitorul României”.
Mai mult, a trimis săgeți spre ceea ce se întâmplă acum pe scena politică românească. „Regret să constat că, de la o vreme, confruntarea a devenit instrumentul rezolvării tuturor crizelor, inevitabile, cele mai multe, pentru că nu suntem izolați de ceea ce se petrece în lume. Nu, adversarii politici nu sunt dușmani, care trebuie distruși.

Dialogul și negocierea nu sunt semne de slăbiciune. Ar fi fost bine să fi depășit criza politică și socială din decembrie 1989, care a dus la schimbarea de regim politic, prin dialog și negociere. Dar regimul ceaușist a ales confruntarea cu societatea, și din această cauză am avut atâtea victime nevinovate în acele zile”, a mai scris fostul președinte, care afirmă că la acel moment românii au învățat o lecție. „Libertatea, demnitatea, democrația, sunt lucruri pentru care merită să lupți, indiferent de circumstanțe”.

Totodată, acesta și-a adus omagiul tuturor celor care s-au jertfit, civili și militari, pentru a fi liberi. „România va reuși să-și depășească problemele dacă societatea va rămâne solidară, iar democrația nu va fi golită de conținut. România este un proiect al tuturor, pentru toți. Numai așa Revoluția Română are un sens și o finalitate. Merită să ne gândim la asta, și să acționăm în consecință”, a concluzionat Ion Iliescu.

Ion Iliescu face un pas în spate

Articolul precedentPreţurile la zahăr sunt la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu
Articolul următorBucurești: Stație verde pentru reciclare, în valoare de 100.000 de euro