Ion Iliescu face un pas în spate

Și-a dat demisia de la conducerea Institutului Revoluției Române

Fostul președinte al României, Ion Iliescu și-a dat demisia de la conducerea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), relatează Ziare.com.  Potrivit unui comunicat al IRRD, citat de sursa sus menționată, membrii Colegiului au decis, până când preşedintele Klaus Iohannis numeşte noii membri ai acestui for, interimatul la şefia instituţiei să fie asigurată de Alexandru Mironov. De altfel, prima decizie a lui Mironov a fost demiterea directorul general al IRRD, Gelu Voican Voiculescu. O a doua decizie a fost referitoare la faptul că în funcţia de director general a fost numit Ioan Savu.   „Colegiul Naţional a hotărât să propună Preşedintelui României, consultări cu privire la activitatea viitoare a IRRD şi realizarea de dezbateri în cadrul Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi a Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989”, mai precizează Colegiul IRRD în comunicat.

PNL, o nouă încercare de desființare a Institutului

Decizia lui Iliescu (91 de ani) vine la numai câteva zile după ce mai mulți senatori PNL au anunțat depunerea unei inițiative legislative pentru desființarea acestui institut. Demersul vine după ce Curtea Constituțională a respins, la finalul lunii trecute, ordonanța de urgență prin care Guvernul Orban desființase Institutul în 2019.

„PSD și CCR s-au opus desființării Institutului Revoluției Române din 1989 (IRRD): ordonanța de urgență a guvernului PNL Orban, dar și legea de aprobare a OUG adoptată de actuala coaliție au fost declarate neconstituționale. Totuși, vocea revoluționarilor adevărați trebuie ascultată, iar memoria celor care au plătit cu viața libertatea noastră de azi trebuie respectată și această sinecură a “ILIEȘTILOR” să fie desființată”, a scris senatorul PNL, Iulia Scântei, pe Facebook.

IRRD a fost înființat prin Legea 556/2004, obiectul de activitate fiind analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor Revoluţiei, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acesteia. Însă, din ce se arăta în nota de fundamentare a OUG 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, deși „activitatea instituției a fost finanțată de la bugetul de stat aproape în totalitate”, „evenimentele organizate au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în Dosarul Revoluției”.

Ion Iliescu rămâne fără Institut. Undă verde desființării Institutului Revoluției Române

Articolul precedentÎn ciuda condițiilor meteo, Agent Green plantează: ”Avem un contract care ne garantează că pădurea plantată de noi nu va fi tăiată niciodată”
Articolul următorS-a stins lumina în Portul Constanța